4 februari 2013 - 4 min. lezen 13 reacties

Er staat ons vanaf deze avond – en nachtperiode een nieuwe winterprik te wachten die reikt tot het einde van deze week met een eventuele verlenging in het eerste weekend van de krokusvakantie. Het betreft een andere synoptische situatie dan dat we in januari hebben gekend, maar daarvoor zeker niet minder interessant. Een bel met koude lucht (trog op 500 hPa met temperaturen tot -40°C of lager) bereikt in het tweede deel van deze nacht de Noordzee en activeert op die manier stevige winterse buien.

Bijzonder leuk als ik u ook mag vertellen dat de wolkentoppen tot 7-8 km maximaal kunnen doorgroeien. Op die manier is eventuele ‘thundersnow‘ (sneeuwbuien met onweders) niet uitgesloten ! U kan dat vanaf deze nacht live volgen via onze eigen onweerradar.

Winterse buien met mogelijkheid tot CAD

Ik wil het vrij éénvoudig houden wat de weersverwachting betreft, maar het komt er kort op neer dat er vanavond en morgenvroeg een vrij unieke situatie kan ontstaan boven de Benelux. Een depressiekern trekt vanaf het noorden van het UK naar het westen van België. Aan de voorzijde bevindt zich koude lucht die in combinatie met een warmere Noordzee zware buien kan triggeren.

Als de parameters zoals windschering en onstabiliteit tijdens dit proces hoog genoeg oplopen, kan het zaakje gaan klonteren tot een sterk buiengebied. We noemen dit een CAD en heeft de eigenschappen van een Polar Low.

Dergelijk systeem is in staat om in korte tijd betrekkelijk veel sneeuw (5-10 cm in 2 uur bijvoorbeeld) te veroorzaken. Tevens is embedded (ingesloten in een buiengebied) onweer mogelijk. Ik zeg natuurlijk niet dat dit gaat gebeuren, maar met de huidige set (12:00) weerkaarten is het niet onmogelijk. Hieronder vindt u de weerkaart voor 13:00 morgenmiddag. Boven het oosten van het UK wordt de lucht op 500 hPa flink kouder (-40 / -43°C) met in de latere namiddag een eventuele CAD.

winterse buien
In de loop van de ochtend gaat het hek van de dam boven het oosten van het UK.

De polaire luchtmassa wordt onstabiel geladen door een verticaal temperatuurcontrast van maar liefst 50°C tussen 500 hPa en grondniveau. De buien die gaan vallen, krijgen vooral in de namiddag een flink winters tintje waarbij het in den Ardennen stevig kan gaan sneeuwen! Daar en elders boven 400 m blijft de sneeuw ook liggen. In het laagland en midden van de Benelux blijft het voorlopig bij een voorlopig sneeuwdek tijdens de avond en nachtperiode. Overdag smelt de meeste sneeuw weer.

Situatie voor Nederland

Aangezien er heel wat noorderburen de weg hebben gevonden naar onze website, heb ik ook voor hen goed nieuws. Waar wij als Belgen net niet kunnen profiteren van de ligging van de depressie, kunnen ze in het midden en het zuiden een flink pak sneeuw verwachten. Het lagedrukgebied trekt namelijk tijdelijk met de warme sector over België.

Aan de noordzijde van dit systeem bevindt zich de koude lucht en die strijkt morgennamiddag en woensdag over Nederland. Alle neerslag die zich ten noordoosten van deze kern bevindt, valt als droge sneeuw. Een sneeuwaccumulatie van + 5 cm lijkt mij zeker mogelijk !

Winterperiode uit het voorjaar

Dat deze winterprik anders gaat uitpakken ter vergelijking van januari 2013 heeft voornamelijk zijn oorsprong in de luchtdrukconfiguratie. Een stevige rug van hogedruk boven de Atlantische Oceaan laat koude lucht vanaf Noorwegen naar het zuiden uitstromen. Hierdoor ontstaat een trog waarin geregeld winterse buien tot stand komen.

trog europa winter
Deze weerkaart toont de leuke luchtdruksituatie voor natuurfotografen.

Een sterk noordelijke stroming brengt onstabiele polaire lucht naar Nederland en België. Daarin ontstaat van alles. Dat gaat van regenbuien tot intense hagelbuien. Zelfs sneeuwbuien met onweer zijn niet onmogelijk. De rug op de Atlantische Oceaan voorkomt voorlopig het inzetten van een westelijke stroming.

TIP: de weersituatie in het zuiden van West-Vlaanderen (BE) is hier te volgen (weerstation Waregem)

Vorige maand kregen we een meer oostelijke stroming waardoor het flink koud kon worden (stralingskou). Dat zit er nog niet meteen in. Dit wisselvallige weerbeeld lijkt aan te houden tot het weekend met een eventuele doorstart na het komende weekend (volgens ECMWF).

Bron kaartje: wetter3.demeteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
1

Alle tips om komeet Tsuchinshan te spotten

19 uren geleden - 3 min. lezen

Kan geo-engineering het klimaat redden?

2 dagen geleden - 6 min. lezen