27 november 2012 - 3 min. lezen 6 reacties

We lopen het sinds vorige week al dagen te verkondigen. Deze week wordt het frisser met temperaturen onder het gemiddelde en een stijgende kans op winterse neerslag. Wilt u een uitgebreid artikel raadplegen over de stand van zaken van de winter 2012-2013, dan kan u terecht op de link die we gisteren publiek maakten.

Winterprik reikt tot de Ardennen en …

Het zag er afgelopen 48 uren even beroerd uit, maar de winterse configuratie voor deze week houdt stand. Vanuit het westen raakt de westelijke en zachte stroming geblokkeerd. Tegelijkertijd stroomt koelere lucht op 1499 m richting het zuiden van Europa (op dit moment verantwoordelijk voor slecht weer in delen van Frankrijk). Vanaf donderdag wordt het voor de Lage Landen interessant als we de temperatuur op 1499 m (850 hPa) bekijken (vandaag rond -1°C en -3°C).

winters weekend
We zien de temperatuur op die hoogte donderdag dalen tot -7°C.

Voor de hoger gelegen gebieden aldaar is dat voldoende voor droge sneeuw. Elders in Nederland en België blijft dat gewoon regen. Het toont wel aan dat de winter op de loer ligt.

24 uur later zien we iets leuks gebeuren. De temperatuur op 850 hPa is koud genoeg om ook winterse neerslag in de Ardennen te veroorzaken. Vanaf vrijdagavond zou er daar boven 400 m een tijdelijk sneeuwdek kunnen ontstaan/accumuleren. De blauwe kruisjes wijzen op winterse neerslag.

sneeuwicoontjes weerkaart

Winters weekend in Vlaanderen?

Dat ze in de Ardennen dit weekend sneeuwmannen kunnen maken, is dus betrekkelijk groot. Hoe zit het met de kansen op winterweer in Laag- en Midden-België? Zeker tot en met donderdag moeten we geen problemen verwachten i.v.m. sneeuw of hagel. Pas vanaf de nacht van zaterdag op zondag moeten we de situatie goed in het oog houden.

Er lijkt zich dan boven de Noordzee een depressiekern te ontwikkelen met hernieuwde aanvoer van koudere lucht op 1499 m. In het westen en centrum zou de temperatuur op die hoogte zakken richting -6 tot -7°C. In principe moet dat genoeg zijn voor (natte) sneeuw en gladheid op de weg. De onderstaande weerkaart toont de situatie voor 03:00 (zondag).

koufront met sneeuw
Zondagochtend sneeuwt het in het centrum en oosten van België.

De sneeuwaccumulatie zou tijdelijk kunnen oplopen tot 3 – 4 cm. Later op zondag komt er opnieuw zachtere lucht binnen vanuit het westen en verdwijnt de sneeuw opnieuw. In de Ardennen blijft het koud genoeg voor sneeuwval.

Conclusie

Komende week nog weinig aan de hand wat sneeuwval betreft. Enkel vanaf vrijdag wordt er winterse neerslag berekend boven 400 m en in de Ardennen. Daar kan gedurende het weekend zo’n 10 cm verse sneeuw vallen (althans volgens het Amerikaanse weermodel 12:00 – zie kaartje hieronder). In de rest van België blijft de winterprik beperkt tot winterse ongemakken met hagel, natte sneeuw en droge sneeuw in de nacht en ochtendperiode. Een bijzonder ongemakkelijke situatie dus.

sneeuwkaart belgië
De sneeuwgrens ligt in de nacht van zondag op maandag in het centrum van België.

Een vrij gevaarlijke situatie doordat natte weggedeelten in gebieden met opklaringen kunnen aanvriezen. In het oosten en de Ardennen kan er zich een sneeuwdek ontwikkelen. Wat mij betreft een flink andere situatie met afgelopen weekend toen we nog een storm te verwerken kregen en temperaturen boven 10°C.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken