8 januari 2013 - 4 min. lezen 7 reacties

Met de afgelopen 72 uur in gedachten en de massale toevloed van winterliefhebbers op NoodweerBenelux heb ik besloten om alles eens op een rijtje te zetten voor jullie. Eerst wil ik iedereen van harte bedanken om massaal de website te bezoeken en te delen via Twitter! Daarnaast kan ik ook trots melden dat de pagina op Facebook (NoodweerBenelux) sterk in de lift zit met dagelijks nieuwe volgers!

Wat het winterweer betreft, moet ik eerlijk zijn. De situatie is dermate gecompliceerd dat u best iedere dag even komt kijken op de website hoe de runs zich gedragen van het Amerikaans en Europees weermodel. De hoofdconfiguratie van de winterse situatie ligt grotendeels vast en begint op donderdag 10 januari 2013.

Dan zakt de kern van hogedruk boven onze omgeving richting het zuiden en treedt er nieuwe WAA (warmte-advectie) op richting het noorden van Europa. Daar vormt zich een cruciaal hogedrukgebied met later toenemende winterkansen voor de Benelux / Lage Landen.

Winterkansen 2013

winterkansen 2013
De WAA heb ik aangeduid met de rode pijl. Donderdag resulteert deze zachte luchtstroming op enige hoogte in een hogedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen.

Daardoor wordt de koude luchtbel in het noordwesten van Rusland naar het zuiden geduwd. Dit wordt bevestigd door zowel het GFS, UKMO en ECMWF. De betrouwbaarheid neemt dus toe. Dat bevestigd ook de weerpluim.

Kansen op totaalwinter

Met totaalwinter duiden we aan dat alle ingrediënten wel eens aanwezig kunnen zijn vanaf zaterdag voor een bijzonder boeiende winterperiode van enkele dagen en mogelijk nog langer. Vooral vanaf zondag moeten we de vinger aan de pols houden, want een laagje vanaf de Atlantische Oceaan wil onder de Benelux naar het zuiden duiken.

Handige links voor de winterliefhebbers:

Aan de noordflank van dit systeem bevindt zich neerslag die door de koude bovenluchten op 850 hPa gewoon als sneeuw wordt berekend. In de runs van 12:00 (8 januari 2013) zou er zo’n 5 – 10 cm sneeuw kunnen vallen tussen zaterdag – maandag.

sneeuwzondagnacht
De sneeuwval heb ik gemarkeerd met een rode cirkel.

Zoals u kan zien wordt er neerslag berekend en het gearceerden stuk wijst op winterse neerslag / sneeuwval. Let wel op: deze run biedt een bijzonder mooie setting voor België, maar de volgende runs moeten aandachtig gevolgd worden !!

Na de sneeuw?

Een verschil met de runs deze ochtend is dat diverse weermodellen na de sneeuwval Koning Winter gaan versterken door matige – strenge vorst. Dat zou vooral iets zijn voor begin volgende week waarbij de temperaturen op 850 hPa (1499m) zakken richting -8 tot -10°C. Nederland en België mag zich dan gaan verwachten aan maxima rond het vriespunt. In de nacht kan het kwik gemakkelijk duiken richting -5 tot lokaal -10°C.

situatiewinter2013
Een zeldzame kaart van ECMWF op + 192 uur. De pijlen vanuit Rusland tonen de luchtstroming aan en inderdaad, we spreken hier van transportkou met temperaturen die nauwelijks het vriespunt zullen halen als deze kaart werkelijkheid wordt.

Daarnaast heb ik ook de WAA vanuit Spanje aangeduid. Dit zorgt ervoor dat de luchtstroming op de Atlantische Oceaan op slot geraakt en we niet bang hoeven te zijn van westcirculaties. Bijzonder mooie weerkaart voor het weerarchief!

De situatie in de stratosfeer?

De kansen op kouder weer nemen ernstig toe, hoe zit het nu met de situatie in de stratosfeer. De SSW was enkele dagen geleden (zaterdag-zondag) een feit. Een gevoelige opwarming tussen 10 en 30 hPa kan de komende weken zorgen voor een handhaving van de winterkou. Natuurlijk is ook het omgekeerde mogelijk en dat is dat de SSW negatief gaat uitdraaien voor onze winter. We zullen het op het einde van de maand kunnen zeggen. De NAO-index wordt ook terug negatief.

stratosfeer2013
Op 14 januari 2013 schiet er niets meer over van de sterke poolwervel op 10 hPa.

Met een dipool verschijning is de SSW een feit en het is nu maar uitkijken wat dit van invloed gaat hebben op de positie van lagedruk- en hogedrukgebieden.

Blijf de weerberichten op deze weerblog op de voet volgen, want daar komen dagelijks updates in terecht van de diverse weermodellen. Doorzoek daarnaast zeker de berichten en de pagina’s aangezien ze inhoud bezitten die de winter van 2013 in beeld kunnen brengen. En als laatste wil ik zeggen dat u vrij bent om dit artikel te delen op Twitter, websites, forums en Facebook.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken