18 januari 2017 - 3 min. lezen
9 reacties 9

Donder en bliksem tijdens sneeuwbuien. Het is een zeldzame combinatie in de winter die we niet vaak zien in de Benelux. Het natuurfenomeen draagt de naam ‘thundersnow’. In tegenstelling tot zomers onweer – dat vooral ontstaat door een tropische temperatuur en een flinke hoeveelheid onstabiliteit – wordt thundersnow veroorzaakt door de grote tegenstelling tussen de temperatuur aan de grond en de bijzonder lage temperaturen hogerop in de troposfeer.

Bliksem tijdens sneeuwbuien

Het is op de scheiding tussen diverse luchtsoorten dat er stevige buien kunnen ontstaan. Thundersnow komt meestal voor in combinatie met een koufront, maar kan ook voorkomen tijdens de passage van een warmtefront. De temperatuur op grondniveau is bij een koufront een fractie hoger dan enkele kilometers hogerop. Bij een warmtefront is het aan het aardoppervlak juist iets kouder dan hoger in de atmosfeer. Deze temperatuurgradiënt zorgt voor een stevige convectie die de individuele sneeuwbuien net de trigger geeft om ook donder en bliksem te produceren.

Thundersnow ontstaat door de wrijving tussen hagelstenen in de top van de onweersbui en de sneeuwvlokken in de luchtlaag er net onder. De meeste ontladingen gebeuren horizontaal. Sommige ontladingen verkiezen een verticale richting met de bekende cloud-ground ontlading.

De kansen op thundersnow in de Benelux zijn zodanig klein dat niet iedereen het tijdens één jaar kan waarnemen. Op het juiste moment op de juiste plaats is een ideale samenvatting om dit natuurfenomeen te aanschouwen. In het Verenigd Koninkrijk en Amerika komt het natuurfenomeen iets frequenter voor, maar nog steeds in beperkte mate. Vaak gaat thundersnow in Amerika samen met het lake-effect snow.

opbouw onstabiliteit thundersnow
In tegenstelling tot de zomerse onweerswolken die tot 12 km hoogte kunnen opbollen, ontstaat thundersnow in een relatief dunne laag op zo’n 6 km hoogte. (weather.com)

Thundersnow veroorzaakt dof geluid bij donder

Sommige mensen hebben het vast en zeker opgemerkt, maar na de bliksem volgt niet meteen een zware donderklap. Het geluid van de donder wordt namelijk gedempt door de hoeveelheid sneeuw in de onderste luchtlagen. Ze zorgen als het ware dat het geluid wordt gesmoord door de hoge densiteit van de winterse neerslag.

  • Wist je dat sneeuwkettingen verplicht zijn in veel skigebieden? Deze types zijn goed te gebruiken.

Tijdens regenval kan het geluid zichzelf wel sneller verplaatsen naar het menselijk oor. Bij zomers onweer kan men onweer op een afstand van 25 kilometer al horen. Bij thundersnow is dit slechts ongeveer 5 km. Wie tijdens thundersnow dus meteen een forse donderklap hoort, kan zich maar beter uit de voeten maken.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken