Weet u het nog? 15 september 2012 verkondigde noodweer.be een grote kans op een koudere winter van 2012-2013.. Met een boterzachte kerstvakantie nog vers in het geheugen leken we de verkeerde prognose te hebben gemaakt aan de hand van stratosfeer / zwakke poolwervel.. Echter, de afgelopen 10 dagen heeft zich in de bovenlucht (10 hPa – 30 hPa) een bijzondere opwarming voorgedaan die we kunnen bestempelen als een SSW (Sudden Stratospheric Warming) en waarbij de volledige setting in de onderste 18 km omgedraaid werd naar een winters patroon..

Kortom: wij bloggers zijn zeer tevreden over de huidige weersituatie en het stijgend aantal liefhebbers van onze website. Nog even herhalen, u brak eergisteren een record met duizenden hits op de voorpagina !!

Onze Facebook! Noodweer Benelux (+32.000 volgers)

IJskoude weerpluim – Elfstedentocht 2013

Het gaat al enkele dagen de ronde dat de kans op een nieuwe Elfstedentocht (sinds 1997) iedere dag een beetje groter wordt. Wij willen bij noodweer.be echter niet zeggen dat deze zal doorgaan, omdat het komende weekend kan gaan sneeuwen in het noorden van Nederland. Dat zou de ijsvloer danig kunnen beschadigen. Aan de andere kant moeten we ook zeggen dat de huidige staat van het ijs bijzonder goed is. Op bepaalde plaatsen meten ze al 3-5 cm ijsdikte. Vanaf 10 cm zullen de schaatsliefhebbers het warm beginnen krijgen ! Hieronder kan u de ‘weerpluim’ bekijken.

ijskoude weerpluim

Foto 1: de laatste grafiek laat de temperatuur zien tot en met volgende week zaterdag.. Zoals u kan zien blijft het gemiddelde (bruine lijn) meestal onder het nulpunt. Enkel tijdens dit weekend kan de temperatuur even tot boven het nulpunt raken. De neerslagkansen (bovenste grafiek) zijn relatief klein. Merk op dat deze weerpluim voor het midden van Nederland werd berekend. Voor de Belgische liefhebbers zal de vermoedelijk 2m temperatuur iets hoger komen te liggen aangezien ze dichter bij de dooi komen te liggen.

Als de stratosfeer die 2 weken geleden zwaar onder vuur kwam te staan invloed gaat hebben op het winterweer dat momenteel heerst boven West-Europa… Dan zijn we nog niet direct toe aan maxima boven 5°C, maar denk ik eerder dat we mogen rekenen op een winter zoals ‘uit de goede oude tijd’.

Algemeen mogen we toch wel besluiten dat dit een zeer winterse pluim is voor de Benelux en aantoont dat de winter van 2013 zich niet direct laat verslaan. Straks de stratosfeer die meespeelt en we hebben een totaalwinter aan ons been !

Bron kaartje: knmi.nl