1 februari 2013 - 3 min. lezen 2 reacties

De sprokkelmaand is begonnen. Eerst en vooral analyseren we januari 2013. We doen dit aan de hand van de weerdata van het weerstation in Waregem (zuiden van West-Vlaanderen). Het spreekt voor zich dat de temperatuur, neerslaghoeveelheden, … elders in de Benelux verschillend zullen zijn van deze meetgegevens. Gelieve hiermee rekening te houden. Doch, het is een indicatie van hoe de eerste wintermaand in 2013 zich gedroeg.

Wat we bijvoorbeeld gemakkelijk kunnen concluderen, is de daling van de temperatuur vanaf de tweede week van januari. Toen kwam Koning Winter op bezoek met op veel plaatsen in de Benelux vrieskou en sneeuwval van betekenis. De luchtstroming gedroeg zich op die manier dat het boven het sneeuwdek gemakkelijk -10°C werd. Dit heet transportkou en zorgde ervoor dat het westen van België regelmatig kouder werd dan de Ardennen (door de aanwezige inversie).

Wat de neerslag betreft. In het begin van de maand ging het voornamelijk om regen in de meeste delen van de Benelux. Deze hoeveelheid was behoorlijk beperkt op de meeste plaatsen (1 – 10 januari). Vanaf de start van de koudegolf begon de neerslaghoeveelheid op te lopen door de sneeuwval. Er werd dan gedurende meerdere dagen een sneeuwdek gemeten van 8 – 18 cm. In liter bedraagt dat ongeveer een kleine 20 liter per vierkante meter (sneeuw had een lagere dichtheid dan vloeibare regen).

Nieuwe maand => nog meer regen en sneeuw?

Februari start en daarmee gaan we u meteen vertellen dat we nog niet verlost zijn van de waterellende die sinds begin van deze week ons land en omringende buurlanden teistert. Er is in 5 dagen tijd op veel plaatsen zo’n 20 tot 40 mm gevallen en samen met de natte voorgeschiedenis in december geeft dat wateroverlast op diverse plaatsen.

Zo werd enkele dagen geleden het gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Deinze en in Kortrijk – Heule kwamen rivieren blank te staan. Met de volgende 24 tot 48 uur in het verschiet zie ik deze situatie allesbehalve verbeteren. Hieronder het waarschuwingskaartje:

winterse neerslag februari
Deze weerkaart omvat een 48 uur durende warning met op vrijdag de startdatum. In eerste instantie waarschuwt deze kaart voor de neerslag tussen 07:00 en 15:00 in de namiddag.

Er kan plaatselijk zo’n 5 tot 15 mm gaan vallen. Dat vergroot de kansen op wateroverlast. Ik geef hierbij de voorkeur aan het zuidoosten van het land omdat zowel UKMO als GFS dit in hun berekening laten zien. Daarnaast krijgt de oostelijke helft van België en Nederland een code rood voor de neerslag die vanaf de namiddag zal transformeren in winterse vormen.

Dat kan gaan van natte sneeuw tot sneeuw in hoger gelegen gebieden. De 850 hPa temperatuur daalt immers richting -6 / -7°C en dat moet voldoende zijn voor winterse neerslag. In het westen duurt het overgangsproces iets langer met ook daar later wat natte sneeuw. Dat mag in principe niet veel voorstellen.

Weerbericht 1 februari

De wind waait meestal uit het westen, maar draait later naar het noorden tot noordoosten. Vanuit die hoek wordt gevoelig koudere lucht aangevoerd met de nodige gevolgen (zie hierboven). Aan de kust waait deze meestal vrij krachtig en in het binnenland matig. Na de doortocht van het koufront nemen de opklaringen toe en blijft de neerslag beperkt tot enkele winterse buien in de avondperiode. Deze kunnen voldoende intens zijn om gladheid te veroorzaken in het hele land! U bent dus gewaarschuwd.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen