14 januari 2013 - 4 min. lezen 112 reacties

Een weerbericht waarin de sneeuwsituatie voor deze avond en nacht centraal zal staan. Gisteren werd NoodweerBenelux overspoeld door mensen & onze voorwaarschuwing die sneeuwhoeveelheden liet zien tot 20 cm maximaal. Vandaag kunnen wij u zeggen dat wij in grote lijnen vasthouden aan deze voorspelling, maar dat we de centimeters kunnen terugschroeven richting 5 tot lokaal 15 cm in het Vlaamse binnenland. De sneeuw bezit volgens het KNMI (guidance) een vrij lage dichtheid waardoor 1 mm niet overeen zal komen met 1 cm sneeuw. Op die manier wordt het sneeuwdek minder snel aangedikt.

Waarschuwingskaart sneeuw

hoeveelheid sneeuw morgen
Deze kaart toont geen paarse waarschuwing omwille van extreem weer. Het is een paarse waarschuwing geworden voor een groot deel van het land doordat de sneeuwkansen vanaf de avond overal gevoelig gaan toenemen.

De temperatuur blijft op de meeste plaatsen negatief (m.u.z. van de Westhoek waar het +0, +1°C kan worden). Desondanks verwacht ik overal winterse neerslag die met negatieve dauwpunten overal als sneeuw zal vallen. Daarom is een <90 % kans afgekondigd voor België en delen van Nederland want het sneeuwdek zal enkel en alleen maar aandikken tot morgenochtend.

De sneeuwhoeveelheden die ik verwacht zijn de volgende: West – en Oost-Vlaanderen (5-15 cm), Antwerpen – Brussel – Namen (5-10 cm) en richting Duitsland schommelen de hoeveelheden gemiddeld rond 5 cm. De regel geldt hier: hoe meer richting het westen, hoe meer kans op flink wat sneeuw met eventuele duinophoping (strakke wind uit het noordoosten). Een eventueel ‘blizzard/sneeuwjacht’ gevoel is vooral na de doortocht van de depressiekern niet uitgesloten. Let bijzonder goed op als u zich vannacht of morgenochtend in het verkeer gaat verplaatsen.

Natte sneeuw verwacht ik dus niet echt, enkel de uiterst zuidwestelijke hoek van het land komt tijdelijk onder invloed van een aanlandige wind. Hierdoor wordt er wind vanaf de zee het land opgeblazen en aangezien het zeewater op dit moment nog steeds 8°C bedraagt, kan het daar dus tijdelijk dooien. Deze situatie is echter zo kort dat ze waarschijnlijk niet zal opgemerkt worden.

Sneeuw voor Nederland

Ook onze ‘noorderburen’ zullen in de loop van de avond – en nachtperiode moeten opletten voor significante sneeuwval. Daar geldt de regel, hoe meer richting het noorden, hoe minder kans op sneeuw. In de provincie Groningen lijkt het zelfs volledig droog te blijven ! Voor Zeeland en het zuiden van Nederland kan algemeen gesteld worden dat er ook zo’n 5, lokaal 10 cm sneeuw kan vallen. Het centrum van het land zal zowat de grens zijn voor de sneeuw.

Winters weerbericht

Voor de weersituatie in de provincie West-Vlaanderen die vandaag en vannacht in ‘oorlogsgebied’ ligt van de sneeuwzone, kan u terecht bij weerstation Waregem. Op dit moment is het daar zo’n -6.6°C wat toch behoorlijk lager is dan hetgeen het KMI had verwacht. Uw meldingen zijn ook altijd welkom ! De rest van de voormiddag verloopt met een tweedeling.

In het westen en vooral aan de kust zullen er enkele sneeuwbuien opduiken doordat de temperatuur op hoogte geleidelijk zakt richting -35°C (nadering lagedrukgebied met koude put in de hoogte). Deze sneeuwbuien kunnen voor de eigenlijke sneeuwzone behoorlijk veel sneeuw lossen aan de kustlijn dus even opvolgen via de radar. Elders blijft het wisselend bewolkt met opklaringen.

De temperatuur stijgt geleidelijk richting het vriespunt, maar dat duurt zeker nog de middagperiode. De wind waait voor de depressie uit noordelijke richtingen, maar draait na de doortocht ervan naar het ijskoude noordoosten. Hierdoor gaat het kwik vannacht een flinke duik nemen !

witte wonderwereld belgië
Het Amerikaans weermodel met zijn sneeuwverwachting tot en met woensdag 16 januari 2013.

U ziet dat lokale hoeveelheden tot 10 cm niet uitgesloten zijn! Ook het UKMO en het ECMWF (Europees weermodel) gaat mee in deze sneeuwtrend – sneeuwbom !

Bron kaartje: wetter3.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken