21 december 2012 - 2 min. lezen 6 reacties

Komende 24 tot 48 uur moeten we rekening houden met een intense regenzone die van over de Atlantische Oceaan aan kracht wint en morgen en zondag mogelijk voor wateroverlast gaat zorgen in bepaalde regio’s van de Benelux. De diverse weermodellen waaronder GFS, UKMO en ook ECMWF berekenen op het warmtefront neerslaghoeveelheden die pieken richting 30, lokaal 40 liter/m².

noodweer waarschuwt voor wateroverlast

Waarschuwing wateroverlast (factoren)

Met een kletsnatte periode in het achterhoofd (oktober – november) is de grond quasi 100% verzadigd. Hierdoor dringt het water niet verder in de grond en moet alles dus via kleine beekjes afgevoerd worden. Door de grote hoeveelheid regen die wordt voorspeld en de blaadjes die de beken ‘vervuilen’ worden bepaalde afvoerroutes geblokkeerd.

Tweede signaal die een factor zal spelen is de tijdspanne van de hoeveelheid neerslag. In slechts 12 uur moet de meeste regen naar beneden vallen en dat is waarschijnlijk te snel om alle water veilig richting grotere rivieren te stuwen. Daarnaast is het smeltwater van de Ardennen nog steeds een belangrijke randfactor die het rivierpeil flink de hoogte heeft ingejaagd.

Een derde factor is het seizoen. We bevinden ons in de winter met traditioneel minder uren zonneschijn en ook de verdamping van water wordt tot een minimum herleid. Hierdoor verdwijnt er veel minder oppervlaktewater. Allemaal redenen dus om morgen een code PAARS (extreme) af te kondigen voor een groot deel van de Benelux. Deze risk wordt hieronder uitgebreid toegelicht.

Weermodellen grotendeels op één lijn

Doordat de weermodellen sinds eergisteren de situatie goed in de ‘smiezen’ hebben, werd er gekomen voor een paarse warning. Deze impliceert een 95% kans op bijhorend fenomeen. De procentuele kans is dus heel erg hoog, maar doch maak ik graag een kanttekening. Het betekent dus niet dat het hele scenario met zekerheid realiteit zal worden.

regenverwachting ukmo
De regenverwachting van het UKMO laat er geen twijfel over bestaan.

Het meest actieve deel van de neerslagzone trekt morgen over de Benelux. De exacte positie van de felste neerslagkern is nowcasten (actueel in de gaten houden).

neerslagkaartjes meteociel
Het Amerikaans weermodel zinspeelt op een gelijkaardige configuratie met vooral voor het westen en Vlaanderen veel regen tussen 13:00 en 21:00.

De kans dat er zich in deze tijdspanne problemen gaan voordoen met wateroverlast is dus betrekkelijk groot.

Bron kaartje: meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen