16 januari 2013 - 2 min. lezen 32 reacties

IJskoude ochtend! Het was te verwachten, want de opklaringen en de meestal afwezige wind op dit moment zijn een ideaal recept voor vrieskou om U tegen te zeggen. In Torhout werd het deze ochtend (06:01) zo’n -15.9°C, in Waregem (7:52) zo’n -11.8°C en in Brugge (7:48) zo’n -12°C. Deze strenge vorstgrens ligt voornamelijk over het westen en centrum van België. In het oosten en in de Ardennen is het op het moment van schrijven (8:00) iets ‘warmer’ met temperaturen rond -6/-7°C.

De winter is in het land en volgens de laatste weermodellen (GFS – ECMWF) zal het ook na komend weekend nog koud blijven met af en toe winterse neerslag (sneeuw of natte sneeuw). Dat moeten we verder opvolgen.

De komende uren is het kwik in staat om nog enkele graden te zakken. In de provincies West – en Oost-Vlaanderen is strenge vorst op de meeste plaatsen niet uitgesloten. De wind waait zwak uit noordoostelijke hoek en maakt het koudegevoel nog wat scherper (-10°C tot -15°C). Wapen u dus goed met handschoenen en sjaal. De griep ligt nog steeds op de loer.

strenge vorst belgië
16 januari 2013 stond in het teken van strenge vorst op meerdere plaatsen!

Vanmiddag en vanavond krijgen we opklaringen voorgeschoteld. Het blijft overal vriezen (m.u.z. van een zone nabij de kustlijn ~ daar kan het kwik even 0°C of +1°C bereiken). De wind waait uit het noordoosten (zwak). In het oosten en in de Ardennen blijft er meer bewolking aanwezig en kan er lokaal wat lichte sneeuw vallen. Vanaf 16:00 koelt het opnieuw scherp af en gaan we wederom richting strenge vorst (-10°C of lager). De winter van 2013 heeft ons stevig in de greep.

Bron kaartje: www.infoclimat.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

12 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen