257

Elk jaar opnieuw kijken weermannen en weeramateurs uit naar de periode van december. “Zal de winter deze keer beter uit de verf komen dan vorig jaar”, is een vaak gehoord riedeltje. De winter is namelijk het seizoen met sneeuw en vrieskou en nog maar al te vaak zien we dat dit tijdens de wintermaanden vervangen wordt door herfstachtige situaties met regen en wind. Zorgt een hogedrukgebied in het noorden van Europa voor een verandering in dat patroon? Daar lijkt het momenteel op! In deze weersverwachting bespreken we de uitvoer van twee weermodellen.

Transformatie Scandinavisch hogedrukgebied

Om kouder weer richting West-Europa te halen moet er uiteindelijk veel goed vallen. Sinds de update van weerman Nicolas in oktober weten we dat seizoensmodellen aansturen op een geblokkeerd weerpatroon richting de eerste helft van de winter 22/23. Momenteel lijkt de weersituatie in de weermodellen deze trend te volgen met de geboorte van een Scandinavisch hogedrukgebied.

Dan bevindt er zich meer hogere druk dan normaal boven Noorwegen, Zweden en Finland. Boven het Middellands Zeegebied is er overwegend lagedruk aanwezig. De situatie die kou kan bezorgen voor het westen.

Op korte termijn zien we een Scandihoog ontstaan in het noorden van Europa. Als er zich tegelijkertijd lagedruk gaat vestigen in de buurt van Italië worden menig weerliefhebbers enthousiast. Er kan dan namelijk koudere lucht uit het oosten van Europa naar het westen vloeien.

Indrukwekkend gemiddelde van ECMWF

De hoofdberekening van een weermodel is interessant om te analyseren, het loont echter meer de moeite om te kijken naar het ‘grotere’ plaatje binnen het ensemble. Weercomputers berekenen een gemiddelde van alle leden en drukken dat uit in het ENS (EC).

Op deze kaart kunnen we goed zien waar de individuele berekeningen uiteindelijk allemaal landen. Zo krijgen we op 27 november 2022 het ENS te zien van het Europees weermodel, één van de beste weermodellen ter wereld.

Toenemende kans op vrieskou, later sneeuw

Dankzij hogedruk in het noorden en lagedruk in de Middellandse Zee weten we inmiddels dat een oostelijke luchtstroming op gang kan komen. Deze continentale kou is absoluut niet warm en duwt de temperatuur zelfs onder de norm voor begin december.

In deze luchtsoort lijken zich ook enkele koude luchtbellen te ontwikkelen die lokaal voor winterse neerslag kunnen zorgen. Momenteel is het nog koffiedik kijken waar deze sneeuw zou kunnen vallen.

Bij meer details mag u uiteraard de weerupdate op deze website verwachten. Kortom, spannende tijden breken aan bij de analyses van weerkaarten.

Zaterdagochtend vriest het op veel plaatsen licht. Wanneer de bewolking iets meer aanwezig is, zal de daling getemperd worden. Bij meer ruimte voor opklaringen zal het kwik dieper duiken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken