24 februari 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

Het is opvallend. De lange termijn weermodellen presteerden afgelopen weken erg goed. Er werd een zachtere winter dan normaal berekend in heel Europa en ook meer neerslag in het westen. Waren ze iets op het spoor dat dit duidelijk maakte? In deze blog kijken we naar de verwachtingen van de lange termijn modellen voor de volgende maanden. Wat blijkt? De weermodellen berekenen opnieuw allemaal hogere temperaturen dan normaal.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zachter dan normaal

Alle lange termijn weermodellen ondersteunen momenteel een zachtere lente dan normaal. De temperaturen zouden terechtkomen tussen +0.8 en +1.2°C ten opzichte van normaal voor de maanden april-mei-juni. Die waarde is wel eerder beperkt en komt in feite overeen met de huidige staat van ons verstoord klimaat. In principe lijken we dus een gewone lente te krijgen wat betreft de temperaturen.

Onderstaande kaart toont de verwachte temperatuurafwijking voor de maanden april-mei-juni. Wat extra opvalt zijn de hogere temperaturen voor de Oostzee-Baltische Zee. Dat komt door het feit dat het zeewater hier momenteel veel warmer is dan normaal en er weinig zee-ijs is gevormd de afgelopen maanden in deze contreien. Ook in grote delen van Rusland is het betrekkelijk warmer dan normaal. Ten zuidwesten van IJsland is een zone te vinden met iets koelere temperaturen, volgens het gemiddelde van de modellen.

De weermodellen geven allemaal een indicatie voor een iets zachtere lente dan normaal.

Normale hoeveelheid neerslag

Er zijn momenteel weinig signalen in de weermodellen voor een nattere of drogere april-mei-juni. De totale neerslaghoeveelheden zouden ongeveer rond de normale waarden schommelen. Er lijkt een lichte tendens voor meer neerslag in het noorden van Europa, veroorzaakt door meer lagedruk. Dit wordt waarschijnlijk teweeggebracht door een aanhoudend vrij krachtige straalstroom, die met de gang van het jaar stilaan naar het noorden opschuift. Ook wat de neerslag betreft lijken we in de Benelux dus eerder een normale lente te krijgen.

De lente zou qua neerslag normaal verlopen, volgens de lange termijn modellen.

Invloed van de polar vortex komende weken?

De polar vortex is momenteel uiterst sterk en dat lijkt voorlopig zo te blijven. Het is afwachten wat de invloed daarvan zal zijn op het weer in Europa. Met een sterke koppeling blijft de straalstroom voorlopig ook flink doorwaaien, waardoor een stabiel weertype begin maart weinig waarschijnlijk lijkt. We weten uit onderzoek dat de lange termijn modellen veel moeite hebben om deze situaties met de polar vortex correct in te schatten. Het is dus afwachten of dit de drukpatronen op deze manier zal beïnvloeden, zodat we eigenlijk weinig hebben aan de modellen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken