15 mei 2020 - 4 min. lezen 211 reacties

Afgelopen dagen verliepen vrij fris voor de tijd van het jaar met van tijd tot tijd een stevige wind uit het noordoosten, die het koudegevoel nog versterkte. Hier komt verandering in. Komende dagen stijgt de temperatuur elke dag met enkele graden en tegen midden volgende week toenemende kans op 25 graden. Een weersverwachting die dus voor veel mensen erg aangenaam is.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Actuele weersituatie

Op dit moment van schrijven (15 mei) kunnen we Europa in 3 delen onderverdelen. In het zuidoosten van Europa bevindt zich zeer warme lucht met temperaturen die in die regio oplopen tot lokaal 40 graden.

In het noorden, Scandinavië, zit een bel met vrij koude lucht. Dit zorgt voor wisselvallig weer in die regio. West-Europa kan dan echter genieten van zachter weer met temperaturen tussen 15 en 20 graden. De aangevoerde lucht komt hier immers niet vanuit het hoge noorden, maar met een omweg vanaf de Atlantische Oceaan.

Europese weerkaart van vrijdagochtend.

Weersverwachting komende dagen

In de week van 18 mei verdwijnt de zeer warme lucht geleidelijk in het zuidoosten van Europa, maar in Scandinavië blijft koelere lucht aanwezig.

De Benelux komt onder de vleugels van een groot hogedrukgebied te liggen met maxima die vanaf zondag schommelen tussen 20 en 25 graden, al blijft de onzekerheid in de weermodellen zeer groot. Wat wel zeker is, zijn de beperkte neerslaghoeveelheden.

Het Europese weermodel schetst een nieuwe opstoot van zachtere lucht voor komend weekend

De reden voor deze onzekerheid is de vorming van een mogelijke tropische depressie in de buurt van Florida (later meer op onze site).

Het Amerikaanse weermodel, vooral de hoofdrun, laat deze na vijf dagen terug afbuigen op de Atlantische Oceaan (hogedrukgebied duwt het laagje naar het zuiden), terwijl het Europese weermodel eerder een pad richting Europa schetst (maar ons niet bereikt). Hier is de stroming op de oceaan dermate anders dat die wordt opgenomen in de straalstroom.

  • Fysica of natuurwetenschappen. Er bestaan ook heel veel leuke proefjes die je kan uitproberen. Check het nieuwste boek van Lieven Scheire

Het hogedrukgebied dat het lagedrukgebied naar het zuiden moet duwen, zit ook veel noordelijker. De tweede variant zou dan betekenen dat het ook zachter wordt.

Weerpluimen

GEFS (Amerikaans weermodel) toont een weersverbetering aan de komende dagen. De temperaturen gaan geleidelijk omhoog naar 20 graden en meer tegen zondag. Vanaf donderdag wordt het wel onzekerder. Er zijn leden die blijven opteren voor zachter weer, maar ook leden die voor koeler weer gaan met neerslagkansen, zoals de operationele run (zwart lijntje).

EPS (Europese weermodel) toont ook een geleidelijke weersverbetering. De temperaturen klimmen ook hier naar 20 graden en meer. Vanaf woensdag zelfs boven 25 graden. Vanaf donderdag en vrijdag neemt ook hier de onzekerheid toe. Een opvallend verschil is wel de mogelijkheid tot een lokale bui op zondag! Voor de rest zijn beide weerpluimen de volgende zeven dagen droog!

Conclusie

Dit weekend loopt de temperatuur geleidelijk op met zondag al lokaal 20 graden. In de week van 18 mei blijft het zachte en droge weer nog even bij ons, al neemt de onzekerheid vanaf donderdag snel toe. Ofwel blijft het zachte weer dan aanhouden, ofwel moet de temperatuur toch een stap achteruitzetten… Wordt vervolgd!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken