27 maart 2021 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Het is alweer even geleden, maar het Atlantische orkaanseizoen van 2020 was er één om niet snel te vergeten. Er was een recordaantal tropische stormen met enkele zeer verwoestende orkanen. Inmiddels maken ze zich klaar voor een nieuw seizoen dat zal beginnen op 1 juni 2021. Ook wordt er eens per jaar bekeken of er iets aangepast moet worden aan de naamgeving van Atlantische orkanen. Het WMO Hurricane Committee kwam recentelijk bij elkaar. Wat hebben zij besloten over de orkanen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Vier namen van tropische cyclonen ingetrokken

Normaal gezien vindt er elke lente een congres plaats waarop de leden van de ‘Hurricane Committee’ van de WMO, de World Meteorological Organization, bij elkaar komen en terugblikken op het afgelopen orkaanseizoen. Dat seizoen loopt van 1 juni tot en met 30 november. De wetenschappers focussen zich met name op het evalueren van de communicatie rondom de stormen en op de naamgeving ervan.

Naamgeving van Atlantische orkanen

Voor de naamgeving van Atlantische orkanen gebruikt het National Hurricane Center in de Verenigde Staten zes namenlijsten. Ze bestaan uit 21 namen, op alfabetische volgorde van beginletter. Er zijn geen namen met Q, U, X, Y en Z. De namenlijsten rouleren in een cyclus van zes jaar. Zo werd in 2020 dezelfde namenlijst gebruikt als in 2014. In het orkaanseizoen van 2021 zullen dezelfde namen terugkeren die in 2015 werden gebruikt.

In principe worden de namen dus vaak hergebruikt. Echter, op het congres wordt besloten of er namen ingetrokken moeten worden. Dit gebeurt alleen als een tropische storm of orkaan zeer veel schade en/of doden heeft veroorzaakt. Dit gebeurde onder andere met orkaan Katrina in 2005 en orkaan Irma uit 2017. Tussen 1953 en 2018 heeft het WMO 89 namen ingetrokken. Dat zijn er gemiddeld één of twee per jaar. De afgelopen decennia was het aantal ingetrokken namen overigens aanzienlijk hoger dan in de jaren vóór 1990.

Orkaan Irma op 5 september 2017, vlak voordat ze zeer grote schade aanrichtte op onder andere Sint Maarten.

Evaluatie van 2019 en 2020

Omdat vorig jaar het congres rond de naamgeving noodgedwongen werd afgelast vanwege de coronapandemie, werd er in 2021 teruggeblikt op 2019 én 2020. Beide seizoenen waren zeer actief en brachten veel zware orkanen (van categorie 3 of hoger) voort. Uiteindelijk is besloten om de volgende vier namen in te trekken:

  • Dorian uit 2019. Deze orkaan was de sterkste die ooit de Bahama’s trof. Daarnaast werden ook de oostkust van de VS en Canada getroffen. ‘Dexter’ is de naam die Dorian vervangt in de namenlijst voor 2025.
  • Laura uit 2020. Deze orkaan van de vierde categorie richtte veel schade aan in het zuiden van de VS, maar ook in de Dominicaanse Republiek en Haïti. Er vielen 77 doden. In 2026 zal de vervangende naam ‘Leah’ gebruikt worden.
  • Eta uit 2020. Deze orkaan trof eerst Centraal-Amerika om vervolgens terug te draaien naar Cuba. Later deed Eta ook Florida nog tweemaal aan. Er vielen verspreid over al deze gebieden tenminste 211 doden.
  • Iota uit 2020. Deze orkaan van de hoogste categorie kwam vrijwel op dezelfde plek in Centraal-Amerika aan land als orkaan Eta nog geen twee weken daarvoor. Nicaragua, Honduras en Guatemala waren nog aan het opknappen maar werden opnieuw zeer zwaar getroffen.

Griekse alfabet zal niet meer gebruikt worden

Het orkaanseizoen van 2020 was in meerdere opzichten bijzonder. Voor de tweede keer sinds 1953 werd de volledige namenlijst uitgeput en week men voor de naamgeving van Atlantische orkanen uit naar de reservelijst. Die reservelijst bestond uit de letters van het Griekse alfabet. In 2020 waren er negen stormen actief die een Griekse letter als naam kregen, waaronder orkanen Eta en Iota.

Het WMO kwam op het naamgevingscongres met een opvallend besluit: de Griekse letters zullen voortaan niet meer gebruikt worden voor de naamgeving. Dit kwam doordat er soms te veel focus lag op de Griekse namen, waardoor de ernst van de waarschuwingen voor stormen op de achtergrond raakte. Daarnaast klinken de Griekse namen in andere (streek)talen in Noord- en Midden-Amerika soms raar en zijn ze lastig uit te spreken. Het zou tevens raar zijn dat er geen vervangende namen kunnen komen voor ‘Eta’ en ‘Iota’. Het WMO heeft namelijk besloten dat die namen ingetrokken zullen worden.

In plaats van het Griekse alfabet bestaat de reservelijst voor namen van Atlantische tropische stormen en orkanen voortaan uit gebruikelijke namen. Deze komen opnieuw in alfabetische volgorde voor. Er zijn geen namen met Q, U, X, Y en Z.

Start van het Atlantisch orkaanseizoen wordt niet vervroegd

Naast de beslissing over het intrekken van namen en het gebruik van het Griekse alfabet, hebben de wetenschappers nog een besluit genomen. Er was namelijk een discussie gaande over de startdatum van het Atlantisch orkaanseizoen. Sommige deelnemers pleitten voor een vervroeging van de startdatum naar 15 mei. De afgelopen zes seizoenen begonnen namelijk eerder dan de officiële startdatum op 1 juni. De commissie besliste dat de startdatum 1 juni blijft. Wel begint het Amerikaanse ‘National Hurricane Center’ vanaf dit jaar al op 15 mei met het monitoren van tropische systemen op de Atlantische Oceaan. De tijd zal leren hoe het orkaanseizoen van 2021 eruit komt te zien.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken