31 augustus 2019 - 4 min. lezen 55 reacties

Orkaan Dorian die ondertussen is uitgegroeid tot categorie 4 stevent in volle kracht over de Atlantische Oceaan naar de VS. Begin volgende week zal deze vooral Florida treffen met hevige rukwinden, stormvloed en overvloedige neerslag. De noodtoestand is uitgeroepen betreffende rukwinden die mogelijk tot meer dan 200 km/uur kunnen halen.

Orkaanseizoen

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan komt momenteel vol op gang. Typisch worden er in augustus en september verschillende tropische stormen gevormd ten westen van Afrika die richting Noord-Amerika stromen met verschillende intensiteiten. Afhankelijk van de zeewatertemperatuur (hoe hoger, hoe meer energie), de drukconfiguraties (positionering hoge- en lagedrukgebieden), de convergentie van de Passaten (windstroming tussen de Tropen en de Subtropen) en nog enkele andere factoren verloopt het orkaanseizoen actief (veel orkanen) of niet zo actief.

Orkaan Dorian is ondertussen categorie 4 en stevent af op Florida. (Wunderground)

Orkaan (Dorian) die momenteel richting Florida beweegt is ondertussen uitgegroeid tot een categorie 4 orkaan en lijkt de eerste te worden in 2019 met een betrekkelijke kans op grote schade.

Explosieve ontwikkeling van orkaan Dorian

Op satellietbeelden is te zien dat orkaan Dorian ondertussen behoorlijk indrukwekkend is geworden. Het oog heeft zich volwaardig ontwikkeld en daaromheen zijn de duidelijke convectieve banden symmetrisch zichtbaar. Momenteel heeft de orkaan een kerndruk van 948 mb en beweegt hij zich traag voort over water van ongeveer 29°C, waardoor de intensiteit mogelijk zelfs nog wat kan toenemen.

Orkaan Dorian op 30 augustus 2019. (NASA)

Omwille van de precaire relatie tussen rug/trog en orkaan blijft de voorspelling van de trekrichting van Dorian moeilijk. Op basis van de laatste model-output lijkt een afbuiging naar het westen door een hogedrukrug ten noorden van de orkaan aannemelijk alvorens de orkaan dicht tegen Florida sterk naar het noorden zal bewegen door een afbraak van de rug. De kern van de orkaan lijkt dan de oostelijke kant van de Noord-Amerikaanse kustlijn te beginnen afschuimen met mogelijk op veel plaatsen overvloedige neerslag.

Voorspelde trekrichting van de kern van orkaan Dorian de komende dagen. (Wunderground)

Noodtoestand in Bahama’s en Florida

Voornamelijk op de Bahama’s en in Florida wordt er momenteel met argusogen naar Dorian gekeken. De noodtoestand is uitgeroepen en de typische rantsoenering is begonnen. Volgens lokale bronnen is dit potentieel de gevaarlijkste storm in Florida sinds 30 jaar. Een langdurige periode van levensbedreigende stormvloeden en verwoestende orkaanwinden wordt er verwacht, waardoor de schade zeer hoog kan oplopen.

De bewoners zijn ondertussen allemaal ingelicht over de activatie van het noodplan waarbij de burgers weten wat er waar en wanneer moet gebeuren. Een algemene evacuatie is nog niet afgekondigd in Florida, aangezien de voorspelling van de exacte gevaren nog te onzeker is. Komende uren en dagen krijgen we ongetwijfeld meer informatie over en zicht op de gevaarlijke orkaan Dorian.

De kern van Dorian lijkt een schampschot te maken nabij Florida. (Wundermap)

Invloed op het weer in Europa?

Orkaan Dorian lijkt zicht in noordelijke richting langs de Amerikaanse oostkust te verplaatsen en vervolgens volgend weekend opgepikt te worden in de straalstroom. In deze stroming verplaatst de (tegen dan) ex-orkaan zich naar het noordoosten. De grootste kans is momenteel dat de (tegen dan) depressie zich vrij westelijk zal settelen, waardoor dit een gunstig effect kan hebben op het weer in Europa.

We krijgen dan namelijk een trog boven de Atlantische Oceaan en een compenserende rug boven Europa. Echter, dit zijn lange termijn ontwikkelingen die we best nog even aan de kant leggen. Eerst maar afwachten hoe intens Dorian komende dagen zal blijven en waar en wanneer er schade wordt berokkend.

Mogelijk heeft Dorian later in september een effect op het weer in Europa.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken