3 september 2017 - 4 min. lezen 43 reacties

Na de verwoestende orkaan Harvey moeten we met argusogen de ontwikkelingen van orkaan Irma in de gaten houden. Het systeem heeft zich in sneltempo ontwikkeld tot een orkaan van categorie 3. Volgens de weermodellen zoals GFS kan het systeem zich verder ontwikkelen tot een major hurricane van categorie 5. Deze lijkt volgens de laatste prognoses op weg naar de oostkust van Noord-Amerika.

Positie orkaan Irma

Op dit moment heeft de verstoring in de Atlantische Oceaan de status van tropische storm verlaten. Orkaan Irma is op dit moment een volwaardige orkaan met windsnelheden tot 180 km/u. De luchtdruk in het systeem is gedaald tot 969 hPa en zal volgens GFS verder dalen naar een duizelingwekkende waarde van 890 hPa.

Naast de forse windsnelheden moeten we opnieuw rekening houden met prefrontale buien die tornado’s kunnen veroorzaken. Afhankelijk van het pad dat deze storm zal volgen, volgen updates op onze sociale media.

locatie orkaan irma op atlantische oceaan
Huidige positie (zondag) van orkaan Irma op de Atlantische Oceaan. (NHC)

Warm zeewater activeert orkanen

Inwoners van Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba en de inwoners van Porto Rico en de Bahama’s kijken met spanning naar het oosten. Het zeewater in deze omgeving is tot 3 graden warmer dan normaal. Het vormt dan ook een ideale voedingsbodem voor onweerscomplexen om zich te organiseren. Door het gebrek aan windschering wordt de organisatie van dergelijke onweerclusters bevorderd.

satellietbeeld hurricane irma
De categorie 3 orkaan heeft inmiddels een deftige structuur opgebouwd. We zien zelfs het oog in het midden van de witte massa. Het is onduidelijk of deze “small-size” hurricane zich de komende uren en dagen nog zal uitbreiden qua wolkenstructuur. Sowieso blijft het een imposant zicht om te zien. (WUnderground)

Oostkust Amerika zet zich schrap

De meest recente prognose van GFS laat er geen doekjes om winden. Orkaan Irma is op weg naar de oostkust van Noord-Amerika en gaat de kust schampen als major hurricane. Met een luchtdruk van om en bij de 900 hPa lijkt het dan ook meteen om een CAT 5 orkaan te gaan op de Saffir-Simpson schaal.

Of het uiteindelijk ook zo’n vaart zal lopen is op dit moment nog koffiedik kijken. De weerpluim met diverse berekeningen hebben nog erg veel moeite met in te schatten of het systeem zal aansterken en/of welke route het zal volgen.

orkaan irma bereikt oostkust
Prognose intensiteit orkaan Irma volgens GFS.

Waarom krijgen orkanen een naam?

U heeft het zich misschien al afgevraagd, maar tropische depressies en zeker orkanen krijgen geregeld een naam toegewezen. Dit wordt gedaan door het WMO (World Meteorological Organization). Ook in Europa krijgen sommige stormen een naam toebedeeld. Vaak uit commerciële overwegingen. Het WMO hanteert het alfabet en aangezien Harvey de laatste orkaan was, beginnen we nu met de I van Irma.

In de toekomst meer natuurgeweld?

Het is en blijft een moeilijke en delicate vraag. De opwarming van de atmosfeer heeft ook haar invloed op de zeewatertemperatuur. Door een grote afwijking tegenover normaal kunnen wetenschappers er met vrij grote zekerheid van uitgaan of het een actief of minder actief orkaanseizoen zal worden. Voor 2017 zijn vele meteorologen het over eens dat we nog meer orkanen mogen verwachten.

ontstaangebied orkanen
Ten westen van Afrika, in de buurt van de Kaapverdische Eilanden, ligt het gebied waarin orkanen tot leven komen. Op grond van de huidige situatie kunnen we vaststellen dat het water 2 tot 3 graden warmer is dan normaal. (NOAA)

Traditioneel ontstaan deze forse lagedrukgebieden ten westen van de Kaapverdische Eilanden. Afhankelijk van de zeewatertemperatuur, de mate aan windschering in de diverse luchtlagen kunnen onweersbuien gaan klonteren. Je kan dit vergelijken met het proces van een MCS. Zo’n onweerscomplex gaat zich vervolgens organiseren boven een groot zeeoppervlak en enorme hoeveelheden vocht opslorpen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken