18 oktober 2019 - 4 min. lezen 482 reacties

Afgelopen weekend en maandag kon de Benelux nog eens genieten van hogere temperaturen en mooi najaarsweer. Dit is nu opnieuw volledig verdwenen en regenzones hebben sindsdien ons land weer ingepalmd. Tot en met maandag blijft de Benelux gevoelig voor regenzones en wisselvallig weer, nadien zou het tijdelijk droger worden.

In dit artikel wordt eerst de stand van de Polar Vortex onder de loep genomen, daar deze voor aankomende winter van belang kan zijn. Vervolgens volgt nog een bespreking van de weerkaarten voor de komende dagen.

Polar Vortex

De Polar Vortex is een groot lagedrukgebied in de stratosfeer met zeer koude lucht. Hoe compacter deze is, hoe kleiner de kans op winterweer in de Benelux. Op dit moment is de vorming van dit lagedrukgebied volop bezig. In het begin van het seizoen was de gemiddelde windsnelheid (die gebruikt wordt om de kracht te meten) te laag, maar deze achterstand is nu volledig weggewerkt. Hoe de Polar Vortex zich gaat gedragen de komende maanden is nog onzeker.

Samen met de vorming van dit lagedrukgebied zou ook de straalstroom in kracht moeten toenemen en vooral meer zonaal moeten worden. Dit gebeurt echter niet op de weerkaarten. De NAO index is al een lange tijd negatief en dat blijft de komende tijd ook zo. Ook wordt de AO index weer negatief. De straalstroom blijft met andere woorden de komende tijd meanderen. Er lijkt dus nog geen koppeling in de maak tussen de stratosfeer en troposfeer!

Zwak poolhoog vormt zich.

Situatie op de weerkaarten

Op dit moment is een omvangrijk lagedrukgebied aanwezig ter hoogte van het Verenigd Koninkrijk. Hieraan verbonden trekken verschillende buienlijntjes over de Benelux die opnieuw voor neerslag zorgen. Er bevindt zich ook een sterke rug op de oceaan, die ons weer later gaat beïnvloeden.

Lage druk boven het Verenigd Koninkrijk zorgt voor wisselvallig weer. Bemerk ook de rug op de oceaan richting Groenland.

Onder invloed van die rug, zakt een trog uit boven West-Europa. De Benelux zit hier vooral in de opwaartse tak, maar blijft aan de westkant van het polaire front. Hierdoor blijft het weer dus vrij wisselvallig met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De nacht van zondag op maandag vereist wel enige aandacht. Er kan dan een stevige neerslagzone over de Benelux trekken, met lokaal een donderklap. Dit scenario heeft in het EPS (ensemble van ECMWF) voorlopig weinig ondersteuning.

Stevige neerslagzone op de planning volgens deze run van ECMWF!
De rug en trog zijn duidelijk zichtbaar op de Europese weerkaart van GFS.

Onder toenemende depressiedruk vanuit Amerika zal die rug zich geleidelijk oostwaarts verplaatsen en geleidelijk aan in kracht afnemen. Deze klapt ook om en de trog verdwijnt zo. Een deel hiervan trekt zich terug naar het noorden en een ander deel blijft zich als hoogtelaag manifesteren over Zuid-Europa.

Azorenhoog heeft zich uitgebreid naar onze regio’s. Het hoogtelaagje is duidelijk zichtbaar boven Zuid-Europa

Eenmaal het hoog zich boven de Benelux bevindt en verder doorschuift, draait de windrichting geleidelijk aan naar zuidoost. Uit die regio wordt nog warme lucht aangevoerd en kan de temperatuur stijgen tot waardes tussen 15 en 20 graden, al bestaat hierover nog veel onzekerheid.

Later op de week dient zich een nieuwe rug aan op de oceaan met sterke WAA richting Groenland. Enkele runs geleden was de trend nog dat de bijhorende trog aan de oostflank vol over de Benelux zou trekken, met koudere temperaturen tot gevolg. Dit lijkt nu echter een minder en minder waarschijnlijk scenario. Een lagedrukgebiedje blijft achter op de Atlantische Oceaan en zuigt daar de koude lucht aan die naar het zuiden sijpelt via de oostflank van de rug.

Eerder trok dit lagedrukgebied nog richting het oosten, maar nu blijft deze te westelijk liggen, waardoor het bijbehorende lagedrukgebied zachtere en drogere lucht richting onze contreien zou aanvoeren. Dit is natuurlijk wel al een lange termijn weersvoorspelling en enige voorzichtigheid is geboden.

Koude uitstroom is duidelijk meer richting oceaan gericht dat het laagje daar voedt. Zowel vanuit dat laagje als het hoogtelaagje wordt zachtere lucht naar Europa gestuurd.

Conclusie

Komend weekend verloopt eerst nog wisselvallig. Verschillende regenzones moeten nog voorbijkomen. Vanaf dinsdag zet zich een duidelijke weersverbetering in met droger weer en eventueel ook hogere temperaturen. Woensdag zou de temperatuur 20 graden kunnen bereiken, maar daarover is nog veel spreiding in het ensemble. Daarna zien we terug mogelijk toenemende wisselvalligheid in de weerpluim, maar dat signaal is nog niet overtuigend genoeg. Zo is GEFS (ensemble van GFS) duidelijk droger dan EPS (ensemble van ECWMF). Wordt vervolgd…

Weerpluim GEFS. Duidelijk een piek te zien, daarna zeer onzeker.
Temperatuurpluim van EPS toont zelfde beeld als GEFS. Tot en met donderdag relatief betrouwbaar, later zeer onzeker.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken