19 juli 2019 - 5 min. lezen 827 reacties

Zoals de meesten ondertussen al wel gehoord zullen hebben, komt er opnieuw een warmere periode aan. Na het ietwat koelere weertype van de voorbije weken kunnen we dus opnieuw de zonnebril en zwemshorts uit de kast gaan halen. In deze weersverwachting overlopen we de huidige stand van zaken wat betreft de weersvoorspelling voor komende dagen.

Maand juli 2019 tot nu toe

Op dit moment verloopt de maand juli iets kouder dan normaal, met een gemiddelde temperatuur van +17.4°C in Ukkel (normaal +18.4°C) en +16.2°C in De Bilt (normaal: +17.9°C). De afgelopen dagen hadden we dan ook te maken met west tot noordwestenwinden, die koele lucht naar onze streken voerden. Nochtans verloopt de maand tot nu toe droog en relatief zonnig: in Ukkel is de voorlopige maandsom amper 9.5 mm, in de Bilt 37 mm en dit terwijl de zon reeds zo’n 120 uur scheen.

Uiteraard zijn er door buiige neerslag wel regionale verschillen, maar de duidelijke trend is toch wel dat het neerslagtekort nog behoorlijk groot is in de meeste streken. Zulk een patroon (relatief koel maar wel droog) is typisch voor een uitloper van het Azorenhoog tot over het VK en Ierland, waarbij neerslag onderdrukt wordt maar wel relatief koele lucht wordt aangevoerd.

Het typerende synoptische patroon van de maand juli tot nu toe: een uitloper van het Azorenhoog zorgt voor droog weer, maar met kern nabij het VK wordt via een west tot noordwestelijke luchtstroming wel koele lucht aangevoerd.

Verandering in weerpatroon

Komende dagen lijkt er toch wat te veranderen in het weerpatroon. Vanaf zondag breidt er zich opnieuw een uitloper van het Azorenhoog uit in de richting van Europa, maar in tegenstelling tot voordien blijft die deze keer niet ten westen van ons steken. Integendeel, er splitst zich een aparte kern van hogedruk af die zich in de loop van maandag en dinsdag richting het centrale deel van Europa verplaatst en zo een zuid tot zuidoostelijke luchtstroming veroorzaakt.

De verschillende weermodellen geven deze evolutie allemaal mooi weer, alleen zal de exacte vorm en positie van het hogedrukgebied bepalen welke oorsprong de aangevoerde lucht heeft en bijgevolg dus ook hoe warm het precies zal worden.

Verandering in het synoptische patroon komende week

Hoe warm wordt het precies?

De voorlopige stand van zaken is dat het vanaf het komend weekend opnieuw zomers wordt met, na de passage van enkele stevige regen- en onweersbuien op zaterdag, het ook opnieuw erg zonnig lijkt te worden. Elke dag komen er een paar graden bij, om woensdag uit te komen op temperaturen rond 35 graden in het centrum en oosten van de Benelux.

Voorlopige maximumtemperaturen op zondag
Voorlopige maximumtemperaturen op maandag
Voorlopige maximumtemperaturen op dinsdag
Voorlopige maximumtemperaturen op woensdag (ECMWF en GFS)
Voorlopige maximumtemperaturen op donderdag (ECMWF vs GFS)

Zondag belooft een warme dag te worden met een afwisseling van zonnige perioden en wolken (vooral stapelbewolking alsook hogere wolkensluiers), waarbij de temperaturen oplopen tot een zomerse 24 à 26 graden in het grootste gedeelte van de Benelux. Het is wel nodig om te vermelden dat sommige modellen de stapelwolken vrij goed laten doorgroeien en alsnog een licht neerslagsignaal geven, vooral dan boven Nederland.

  • Dankzij dit boekje kan je de wolken snel leren kennen

In het westen en noorden blijft het dan enkele graden koeler doordat de luchtcirculatie nog dominant uit westelijke hoek komt. Maandag gaan we vlot over de 25 graden op sommige plaatsen, vooral dan in de Kempen. Elders, uitgezonderd het noorden en westen, bereikt het kwik ook de zomerse waarden. Het wordt een vrij zonnige dag met vooral nog hoge wolkenvelden. Lokaal tikken we een tropische 30°C aan.

Vanaf dinsdag draait de wind duidelijk naar zuid/zuidoost en wordt het nog warmer. Dinsdag lijkt de zonnigste dag te worden, met een zo goed als staalblauwe hemel. De temperaturen lopen dan ook hoog op tot over 30 graden. Voorlopig gaan de meeste weermodellen er nog van uit dat ook woensdag en donderdag meer dan tropische dagen worden.

De weermodellen komen zelfs met waarden van 37 à 38 graden over delen van België. Echter, met gelijkaardige weerkaarten in het achterhoofd van enkele weken geleden, weten we uit ervaring dat het met zulke hoge temperaturen steeds opletten is, zeker op zulke termijn. 

Conclusie weersverwachting

Zowel GFS als ECMWF komen met een gelijkaardig scenario en een duidelijk signaal dat het de komende periode opnieuw zomers warm gaat worden. Na de passage van enkele stevige regen- en onweersbuien op zaterdag en hier en daar nog wat dikkere wolkenvelden met mogelijk wat licht gedruppel op zondag, lijkt het vanaf maandag echt zonnig en tropisch warm te worden.

Maandag, dinsdag en voorlopig ook woensdag en donderdag zien er voorlopig zeer hete dagen uit, alhoewel we tegen dan al wel met een behoorlijke termijn zitten en het dus opletten is voor grotere onzekerheid. Aan zee blijft het steeds enkele graden koeler en is het, indien de achtergrondstroming zwak en zuid tot zuidoost is, wel opletten voor de zeebries.

Recente pluimverwachting van ECMWF en GFS.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen