4 maart 2020 - 5 min. lezen 274 reacties

De meteorologische winter van 2019-2020 verliep over de volledige lijn te zacht. Sneeuw was in de Benelux eerder een zeldzaam fenomeen (behalve in de Ardennen). Het was dan ook een verademing dat velen vorige week donderdag voor het eerst sinds lang sneeuwvlokken konden waarnemen. Deze bleven echter niet liggen door de iets te hoge temperaturen. Is er nog een kans op wat sneeuwval of stoten we meteen door richting de lente in maart?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actuele weersituatie op de kaarten

Op wereldniveau is het duidelijk dat de winter opnieuw ver te zoeken is. Het is begin maart en zowat het hele Euraziatische continent en de Verenigde Staten hebben een positieve afwijking van de temperatuur. Dit wil zeggen dat het er te zacht is voor de tijd van het jaar. De koudere plekken (met winterweer) zijn te vinden op de pool met de regio rond Spitsbergen en het uiterste noorden van Canada en Alaska. De reden hiervoor wordt hieronder aangehaald.

Positieve afwijking in grote delen van het noordelijk halfrond!

Als we het weer wat dichter bij huis bekijken, zien we dat de Atlantische Oceaan aan zet is. De straalstroom ligt vrij zuidelijk waardoor er af en toe regenzones passeren. De temperaturen liggen mede dankzij deze zuidelijke positie eerder rond normaal voor de tijd van het jaar (maritieme invloed). Het Azorenhoog dat voor zachter en rustiger weer kan zorgen, heeft op deze kaart geen uitbreidingsplannen.

Actieve Atlantische Oceaan met verschillende lagedrukgebieden

Ook op woensdag passeert er zo’n neerslagzone. De dag begint nog droog, maar in de loop van de namiddag verhoogt de kans op enkele buien vanuit het zuidwesten. Ook de avond en nacht verlopen eerder nat.

Ook vandaag (4 maart!) valt er opnieuw lokaal 5L neerslag.

Weersverwachting komende dagen

Komende dagen blijft het eerder wisselvallig met van tijd tot tijd een (zwakke) neerslagzone die passeert. Donderdag kan er nog veel neerslag vallen. Na het weekend kan het tijdelijk zelfs wat zachter worden dankzij een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren richting het Europese vasteland. Al ziet het er echter naar uit dat ook die poging slechts van tijdelijke aard zal zijn vooraleer het oceaangeweld de rug opnieuw naar het zuiden duwt.

Vooral GFS (Amerikaans weermodel) laat deze rug noordelijker komen. ECMWF laat de rug minder noordelijk komen en zal dus iets koeler zijn. Standvastig lenteweer zit er de eerstvolgende dagen alvast niet in! Echt winterweer (koud) of herfstweer (veel regen en wind) echter ook niet.

GFS toont tijdelijk een zachter scenario.

Oorzaak zachte periode

Een zeer stevige (stratosferische) polar vortex doorheen de winter heeft ervoor gezorgd dat de kou goed op de pool opgesloten bleef. Dankzij een koppeling met de troposfeer zagen we ook lagere temperaturen dan normaal in die regio. Kou die goed opgesloten zit op de pool, zorgt voor een actieve straalstroom die vrij zonaal gericht is. Daarom zien we in grote delen van Europa zacht weer. Maritieme lucht koelt immers traag af door de grote hoeveelheden vocht. Door deze strakke straalstroom waren ook de AO-index en de NAO-index zeer anti-winters.

Als we dit jaar vergelijken met het einde van de winter in 2018 (met die felle winterkou op het eind van februari), dan valt het op dat de SPV zich toen niet op de pool bevond. Boven de pool had zich immers een hogedrukgebied gevormd in plaats van lagedruk. Dit was één van de oorzaken van die late winterkou toen. In 2020 zien we dit niet.

Actueel is er een kleine wave 1 height warming aanwezig, maar deze stelt niet veel voor. Ook de komende tijd lijkt de polar vortex van geen wijken te weten. De SPV blijft zeer actief voor de tijd van het jaar. De zonale winden blijven aan de hoge kant en een final warming lijkt er nog niet in te zitten.

SPV bevindt zich boven de pool in gezonde conditie. Komende tijd weinig verandering in dit patroon.

Wat met de rest van maart?

De weerpluimen zijn een verzameling van allerlei verschillende opties die berekend worden op een bepaald tijdstip door een bepaald weermodel. GEFS berekent vooral op donderdag een neerslagpiek. Later in de periode wordt het eerder droog tot licht wisselvallig door stijgende luchtdruk. Temperaturen lopen volgende week iets op, maar daarna is het nog onzeker. Verschillende leden opteren voor verdere verzachting, andere niet.

GEFS prikpunt Brussel

Het EPS is iets minder zacht dan het GEFS. Hier zijn duidelijk meer neerslagsignalen aanwezig door het minder uit de verf komen van de rug volgende week. Ook de temperaturen komen daardoor iets lager uit.

EPS prikpunt Zuid-Nederland

De seizoensmodellen en EC46 (EPS dat 46 dagen vooruit loopt) laten een iets té zachte maart zien. De EC46 van maandag liet ons volgende trend zien (of die uitkomt dat is wel wat anders):

  • 2e week van maart nog steeds wisselvallig met vooral boven Rusland hogere temperaturen (door vrij zuidelijke straalstroom in West-Europa)
  • 3e week van maart verloopt rustiger en zachter door invloed van een hogedrukgebied uit het oosten van Europa.
  • 4e week van maart nog steeds signalen voor invloeden van hogere luchtdruk.

Conclusie

Eerstvolgende 10 dagen nog weinig kansen op lenteweer. Het blijft eerder (licht) wisselvallig met temperaturen rond of iets boven normaal. Vanaf de tweede helft van maart stijgt de kans op iets droger weer en meer zon, maar dat is nog ver weg. De winter lijkt nu ook definitief weg te zijn.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken