17 december 2021 - 4 min. lezen
3065 reacties 3065

Naar goede gewoonte krijgen jullie ook op vrijdag of zaterdag een update van de weerkaarten en dus een nieuwe blik op de winterse signalen. Verschillende parameters zoals de MJO en La Niña staan ons gunstig en het is dankzij deze parameters dat de komende dagen een hogedruk ons droog en rustig weer bezorgt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedrukgebied in het verboden gebied

Al enkele dagen staat er in de weerkaarten een verplaatsing van het hogedrukgebied in onze contreien naar het noorden als gevolg van sterke WAA op de Atlantische Oceaan. Het was de afgelopen dagen echter onzeker in welke mate dit hoog noordelijk zou trekken, maar de weermodellen lijken daar nu toch eensgezindheid over te hebben. Een hogedrukgebied zal zich positioneren in de ruime regio van Groenland en IJsland met ijskoude lucht die afzakt naar het oosten van Europa. Bij ons resulteert dat in eerste instantie in droog en rustig weer.

Luchtdrukkaart voor zaterdagavond met een uitgebreid gebied van hoge luchtdruk

Kouder weer of toch maar niet?

De eerstkomende dagen merken we echter weinig van deze uitgestrekte hogedrukgordel. Ondanks wat koelere bovenluchten, blijft de stroming vooral aanlandig. Dit resulteert in de aanvoer van vochtige en relatief zachte zeelucht met weinig dagelijkse gang. Het is niet ongebruikelijk om dit in de winter te hebben. De zon mist immers de kracht om de laaghangende bewolking (ochtendgrijs) weg te branden.

In het weekend verandert er dan ook weinig. Zowel zaterdag als zondag hangt er veel (lage) bewolking met nauwelijks zon. Ook kan het wat nevelig zijn. In het zuiden van de Benelux kunnen er in de loop van zaterdag wel enkele opklaringen optreden. Ook de temperatuur blijft grotendeels hetzelfde met maxima en minima tussen 5 en 9 graden.

  • Zelf deze handige weerkaarten bekijken kan via HIER

Vanaf maandag komt er wat beweging in de weerkaarten. De stroming draait meer naar het noordoosten waardoor iets drogere lucht onze contreien kan bereiken met brede opklaringen vanaf het noordoosten. In het zuidwesten van de Benelux kan het wel tot de avond duren eer de opklaringen arriveren. De temperaturen liggen een tikje lager met maxima tussen 2 en 7 graden. Het blijft rustig en droog weer.

Maandag verovert koelere lucht de Benelux vanaf het noordoosten.

Vanaf dinsdag ligt de temperatuur dan beduidend lager met in de ochtend ook vriestemperaturen. Of dit koude weer blijft aanhouden is echter onzeker, maar daarover verder meer.

Weersverwachting voor Kerstmis?

Naar goede gewoonte wordt ook nog eens een blik geworpen op de weersverwachting voor Kerstmis. De weermodellen wisselden de afgelopen dagen vaak met koude temperaturen op Kerstmis of een witte Kerst, maar nu lijkt er toch meer eensgezindheid te komen. Een zwakke zuidwestelijke stroming zou voor temperaturen rond 5 graden zorgen, met dus géén winterse neerslag. Er zijn echter nog opties die sneeuw en koude temperaturen tonen, maar die zijn voorlopig in de minderheid. Een kleine verschuiving in de positie van de drukgebieden kan echter wel nog gebeuren en dus voor een verrassing zorgen!

Weer op de langere termijn en winterse signalen

Dankzij forceringen vanuit de tropen (MJO en La Niña), waarover later vandaag nog een nieuw artikel verschijnt, wordt de vorming van een hogedrukgebied op de hogere breedtegraden bevorderd. Dat is nu ook hetgeen de weermodellen schetsen met een hogedrukgebied dat zich verplaatst richting Groenland. Echter, mag het hoog ook niet te noordelijk aanpunten of te westelijk uitzakken (west based -ve NAO). Daarbij zouden we immers in een zuidwestelijke stroming (rode pijlen) kunnen komen omdat de koude-uitstroom te noordelijk gebeurt (blauwe pijlen). Daar hinten de verschillende operationele weermodellen nu op. Zowel het ECMWF (vorige paragraaf) als GFS tonen deze ontwikkeling voorlopig. Indien dit scenario uitkomt, dan wordt het snel terug wat zachter.

Er is wel één grote maar. Als de lagedrukgebieden in ECMWF en GFS toch iets zuidelijker zouden langstrekken, dan komen we wel meteen in de koude lucht terecht met ook toenemende kansen op winterse neerslag. Deze twee scenario’s zijn dan ook aanwezig in de weerpluimen, waarbij de situatie met de operationele weermodellen de voorkeur krijgt. Ook nemen de neerslagsignalen vanaf de tweede helft van volgende week duidelijk toe, wat wijst op invloed van lagedrukgebieden. Het zijn interessante tijden op weervlak!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken