17 oktober 2021 - 4 min. lezen
8 reacties 8

We kondigden al aan in een vorig artikel dat de kans op een La Niña groot was. Het is nu zover. Er heeft zich net als een jaar geleden een La Niña gevormd in de Pacifische Oceaan. Maar, tonen de huidige prognoses van de langetermijnmodellen al gevolgen van La Niña voor de komende weken?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

La Niña heeft zich gevormd

De drempelwaardes zijn overschreden. Er heeft zich opnieuw een La Niña gevorm in de Pacifische Oceaan. Dat betekent een Stille Oceaan die langs de Evenaar kouder is dan normaal. Het ENSO-patroon met een warmere oceaan (El Niño) en een koudere oceaan (La Niña) heeft wereldwijde gevolgen op het weer.

  • Welke klimaten kent onze planeet? Leer er alles over met dit boek.
Het zeewater is tot meer dan 1°C kouder dan normaal langs de evenaar van de Pacifische Oceaan. (Iri Columbia Edu)

La Niña zou duren tot in de lente van 2022

Op onderstaand staafdiagram is te zien dat de huidige La Niña zou aanhouden tot de lente van 2022. Vervolgens is de kans op neutrale condities het grootst.

Grote kans op het aanhouden van La Niña tot de lente van 2022. (Iri Columbia Edu)

De laatste berekeningen tonen dat La Niña iets sterker zou worden dan eerder verwacht met een grote kans op een matige La Niña. De kans op een sterke La Niña is voorlopig kleiner dan 20%.

Gevolgen van La Niña

Ongeveer een jaar geleden schreven we een artikel over het effect van La Niña op de winter van 2020. We kunnen dit nu opnieuw doen op basis van de output van de langetermijnmodellen. Binnenkort zullen we met NoodweerBenelux ook een uitgebreid artikel wijden aan de winterverwachting op basis van alle modellen. Onderstaande kaarten tonen een multi-systeem seizoensvoorspelling op basis van 8 langetermijnmodellen. De consistentie is vrij groot.

Noord-Amerika

Boven de noordelijke Pacifische Oceaan tonen alle modellen een krachtige hogedrukrug. Aan de westkant daarvan ligt er boven Canada een lob van de Polar Vortex. In Alaska en Canada is het vaak veel kouder en valt er meer sneeuw. In het zuidwesten (Californië bijvoorbeeld) is het droger en warmer. Dat is geen goed nieuws voor de bosbranden die deze regio de laatste jaren zo vaak treffen.

500 hPa geopotentiaal en luchtdrukanomalie op basis van de langetermijnmodellenm voor januari-maart. (Climate Data Store)

Europa

Bij een La Niña heeft de straalstroom een grotere neiging om te gaan meanderen. Op basis van de gemiddelde output van de langetermijnmodellen zou de Atlantische Oceaan echter gekarakteriseerd worden door een vrij zonale WZW – ONO georiënteerde straalstroom, door meer lagedruk boven Noord-Europa en Groenland, en meer hogedruk in het zuiden.

De gevolgen zijn een groter aandeel van de maritieme lucht welke meer gematigd en zacht is. Niet verwonderlijk tonen de langetermijnmodellen momenteel dan ook een warmere winter (0.5-1°C boven normaal) voor het grootste deel van Europa. Qua neerslag lijkt voor Scandinavië natter wat een indicatie is dat stormdepressies vaker een noordelijke koeler zouden aannemen.

Is de kans op winterweer dan klein? Nee. Laat ons zeggen, “even groot als anders”. De output van de langetermijnmodellen is louter een indicatie of een bepaalde configuratie “meer kans heeft”. Een zachtere winter heeft dus momenteel meer kans. Voor Noord-Amerika zijn alle modellen het er over eens, maar verschilt de intensiteit. Voor Europa is de onenigheid groter, wat niet verwonderlijk is. Hoe verder van de plaats van La Niña, de Pacifische Oceaan Evenaar, hoe kleiner de gevolgen en hoe moeilijker om gevolgen te voorspellen en te correleren.

Invloed op orkaanseizoen

Vaak wordt een La Niña geassocieerd met een intens orkaanseizoen. De verticale schering is kleiner bij een La Niña waardoor de kans op orkanen tijdens het einde van het seizoen groter is, tot in november. De kans is dan ook groot dat er de komende weken nog enkele orkanen gevormd zullen worden.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken