17 februari 2023 - 5 min. lezen
123 reacties 123

Sinds december is er in de Benelux nauwelijks nog noemenswaardig winterweer geweest en was het vaak zacht weer. Ook voor de rest van februari staat geen winterweer op de weerkaarten. Meer nog, vanaf volgend weekend lijkt een nieuw hogedrukgebied voor rust op de weerkaarten te zorgen met geleidelijk ook hogere temperaturen! Staat opnieuw een episode van droog voorjaarsweer ons te wachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

Een krachtig hogedrukgebied boven het westen van Europa zorgt voor de aanvoer van zachte oceaanlucht in een groot deel van het Europese vasteland. Vanuit het noordwesten trekt een stormdepressie (Otto) langs het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Aan de achterzijde wordt aldaar polaire lucht aangevoerd. Bijbehorende neerslagzones liften mee op de straalstroom en liggen net ten noorden van de Benelux. Deze schuiven de komende dagen iets zuidelijker, maar dit gaat traag. Zo blijft het zacht weer ook aanhouden in een groot deel van Europa. De neerslaghoeveelheden blijven dan ook relatief beperkt door de nabijheid van het hogedrukgebied.

Weerkaart 17 februari 2023
Zacht weer in (een groot deel van) Europa

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag zorgt een golvende en slepende neerslagzone voor veel bewolking in de Benelux. Af en toe kan uit deze bewolking wat regen of een bui vallen, vooral in Nederland. Langs de kust en langs de Franse grens zijn de kansen op opklaringen het grootst. De maxima liggen tussen 8 en 12 graden met een matige tot vrij krachtige, lokaal zelfs krachtige, wind uit het zuidwesten. Het zachte weer is ook zaterdag dus aanwezig!

Maxima op zaterdag 18 februari

Zondag komt de Benelux geleidelijk in iets koelere lucht terecht met maxima die net wel of net niet dubbele cijfers aantikken. Daarbij blijft de bewolking in eerste instantie overheersen met lokaal nog wat lichte regen, maar in de loop van de namiddag en avond komen (brede) opklaringen opzetten vanuit het noordwesten. De maxima liggen zondag tussen 7 en 9 graden, lokaal kan het toch nog net 10 graden worden. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig, uit noordwestelijke richting, maar neemt in de loop van de dag in kracht af.

Maxima op zondag 19 februari 2023
Lichte regen mogelijk op zondag

Maandag wordt opnieuw een overwegend zwaarbewolkte dag met in het oosten kans op wat lichte regen, elders blijft het zo goed als droog. Tegen de avond kunnen enkele opklaringen voorkomen langs de kust. De temperaturen klimmen opnieuw iets hoger en schommelen tussen 7 en 12 graden. Lokaal is 13 graden niet uitgesloten. De wind waait matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten. Wederom zacht weer!

Maxima op maandag 20 februari

Ook op dinsdag houdt het zachte weer nog aan, maar veel zon zal niet aanwezig zijn. De bewolking blijft overheersen en het blijft overwegend droog. De temperaturen klimmen opnieuw voorbij de 10 graden met een matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 21 februari

Vanaf woensdag nadert een lagedrukgebied onze contreien en neemt de kans op neerslag toe. De onzekerheid neemt echter ook toe met betrekking tot de positie van de lagedrukgebieden!

Winterse signalen?

Ondanks positieve ontwikkelingen in de stratosfeer (SSW), zoals besproken in dit artikel, lijken de kansen op een downwelling voorlopig eerder beperkt. Echter, in maart neemt de kans op een koppeling toe, waardoor de kans op meer geblokkeerde weerspatronen toeneemt. Op dit moment werken de SSW (meer geblokkeerd weertype door downwelling) en de MJO (huidige fase vooral westcirculatie) elkaar tegen. Samen in combinatie met La Niña die verdwijnt, zorgt dit voor een complexe situatie op onze aardbol.

De weermodellen zijn het nog niet helemaal eens over de temperatuur in de tweede helft van volgende week. Het Amerikaanse weermodel laat een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan standhouden met geleidelijk een noordelijke en later noordoostelijke stroming. Dit levert koelere temperaturen op, maar wel droog. Het Europese weermodel laat alles wat westelijker uitzakken, waardoor de trog ook westelijker uitzakt en de koudere lucht ons moeilijker kan bereiken. Ook hier blijven de neerslagsignalen vrij beperkt. Hoe dan ook, de onzekerheid tussen de weermodellen is groot, al lijkt de enige constante wel te zijn dat hogedrukgebieden in onze omgeving blijven trappelen waardoor de neerslagsommen beperkt blijven.

Gemiddelde luchtdruk Amerikaanse ensemble
Gemiddelde luchtdruk Europese ensemble

Deze onzekerheid is ook zichtbaar in de weerpluimen. In de Amerikaanse variant is duidelijk een dip te zien in de temperatuur (laag positioneert zich ten oosten van ons) met koelere lucht langs de westflank. De Europese variant laat het laag ten westen van ons liggen met zachtere lucht, maar ook hier blijven de neerslagkansen aanwezig. Er ontstaat wel een grote spreiding op donderdag met zachte leden (laag ten westen) en koelere leden (laag ten oosten). Daarna lijken beide weerpluimen duidelijk op te drogen en neemt de dagelijkse gang toe. Het lijkt ook opnieuw zacht weer te worden met eventueel voorjaarsallures! Spannende ontwikkelingen die we voor jullie natuurlijk in de gaten houden!

Amerikaanse weerpluim
Europese weerpluim

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken