1

Er is momenteel een Sudden Stratospheric Warming aan de gang. Dat wil zeggen dat de gemiddelde temperatuur bij de Noordpool in de stratosfeer op korte tijd enorm stijgt en de Polar Vortex rake klappen krijgt. De Polar Vortex zal zich ook verplaatsen en sterk afzwakken. Er ontstaat daardoor een anticyclonaal patroon boven de Noordpool. Hebben we al meer zicht op de gevolgen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Impressionante Sudden Stratospheric Warming

In onze vorige blog beschreven we al dat er een Sudden Stratospheric Warming zat aan te komen. Ik ga dus niet meer in detail in op wat dat precies betekent, maar verwijs graag naar dit artikel.

Vaak worden SSW’s geassocieerd met intenser winterweer over Noord-Europa en Azië. Dat staat nog niet meteen op de weerkaarten, integendeel. Momenteel is er nog geen neerwaartse propagatie en koppeling tussen stratosfeer en troposfeer. Dat betekent dat er geen gevolgen zijn van de SSW en Polar Vortex voor ons weer. Als stratosfeer en troposfeer niet gekoppeld zijn werken ze onafhankelijk van elkaar en hebben we dus geen invloed van de SSW.

Krijgen we winterweer in maart?

Toch lijkt het dat er in maart meer klassieke gevolgen te verwachten zijn. De weermodellen hebben er steeds meer vertrouwen in dat de SSW zal evolueren naar een PV-splitsing, wat een sterkere koppeling met het oppervlak en een negatieve NAO aan het oppervlak kan bevorderen.

Daarnaast tonen de laatste updates van de weermodellen duidelijk een meer robuuste neerwaartse propagatie van significante positieve anomalieën naar de tropopauze en zelfs tot aan het oppervlak. Hoewel dit geen garantie is voor een hogedruk blokkade bij Groenland, wordt de kans daarop wel een pak groter.

Als Groenland blokkeert zouden de temperaturen kouder moeten worden in Europa. De lente (maart-april) zou dan ook in het teken kunnen staan van de effecten van de SSW. Misschien krijgen we daardoor wel een koudere (periode in) maart.

Mogelijke effecten van de SSW met hogedruk bij Groenland. (Weatheriscool)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen