16 februari 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Februari is naast een wintermaand ook een maand waarin stormweer zich kan laten gelden. Denk maar aan stormen Franklin, Dudley en Eunice uit 2022. Komende 48u staat een nieuwe storm op het programma en deze zal vooral Denemarken viseren. De Britse weerdienst Metoffice heeft de storm “Otto” genoemd, verwijzend naar een Deense weersvoorspeller. Volgens de weermodellen zal de storm Denemarken beïnvloeden in de loop van vrijdagavond.

Venijnige stormdepressie

Een stormdepressie zien meteorologen vaak enkele dagen op voorhand in de weermodellen ontstaan. Zeker wanneer de straalstroom in de buurt ligt, dan is het niet uitgesloten dat een depressiekern zich explosief gaat uitdiepen en gepaard gaat met ruige weersomstandigheden. Dit is ook het geval voor storm Otto. Deze trekt vanaf Schotland richting het oosten en viseert de gebieden net ten noorden van Nederland. Daar bevindt zich overigens ook een actief segment van de straalstroom.

In de rode cirkel kunnen we de Benelux lokaliseren. De actieve tak van de straalstroom bevindt zich net ten zuiden van Noorwegen en ten noorden van de Benelux. Ideale voedingsbodem voor storm Otto.
Wanneer we het Amerikaans weermodel GFS analyseren, dan zien we dat de isobaren zeer kort op elkaar liggen ten noordwesten van Denemarken (rode cirkel). Dit is het gebied met de meeste wind. Het stormveld trekt later op vrijdag richting Denemarken.

Mogelijk zware storm met 10 Beaufort

Storm Otto lijkt alvast alle ingrediënten te krijgen om uit te diepen tot een heuse westerstorm. De nabijheid van de straalstroom en de explosieve uitdieping tot minder dan 980 hPa. Het windveld kan in de avondperiode toenemen tot gemiddeld 50 KT (92 km/u). Dat betekent dat er windstoten mogelijk zijn van 100 tot 120 km/u. Op de Noordzee zullen dan zeer hoge golven ontstaan, er kunnen bomen ontworteld worden en er kan schade optreden aan gebouwen.

Stormweer veroorzaakt niet alleen hinder voor het luchtverkeer, maar ook boten dienen hun route vaak aan te passen. Wist je dat NoodweerBenelux hier ondersteuning kan bieden met gericht weeradvies?
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken