25 januari 2022 - 4 min. lezen
219 reacties 219

Een diepe meandering in de straalstroom zorgt momenteel voor grote contrasten binnen Europa. De winter is afwezig in het (zuid)westen, maar slaat fors toe in het (zuid)oosten. De hogedrukblokkade die ons weer al ruime tijd domineert, beweegt amper. Tegen het einde van de maand neemt de wisselvalligheid toe met regen/veel wind en hoge temperaturen. Van winterweer is (voorlopig) geen sprake.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Groot temperatuurcontrast binnen Europa

Er heerst momenteel een groot contrast binnen Europa, en dat hebben we te danken aan de straalstroom. Die ligt vrij zonaal en krult om een hogedrukblokkade die al langdurig aanwezig is. Het is het Azorenhoog dat de afgelopen weken meer dan nadrukkelijk aanwezig is.

Een rug over West-Europa en een trog over Oost-Europa zorgen voor het contrast. De Balkan, Griekenland, Turkije, … zitten al enkele dagen in de polaire lucht en daar valt ook sneeuw.

Aan de westkant van Europa domineert de aanvoer van maritiem subtropische lucht, en die is uit zichzelf niet koud. Als de wind volledig wegvalt en het opklaart kan het serieus afkoelen, maar advectief is dat dus niet.

Een hogedrukblokkade zorgt al lang voor rustig weer in West-Europa.

Komende dagen blijft het contrast aanwezig. In Oost-Europa vriest het steevast. Overdag klimmen de temperaturen daar de komende dagen ook wel terug boven het vriespunt. De hoogste temperaturen zijn te vinden in Spanje en Portugal.

Tijdelijk wisselvallig

Op donderdag trekt het hoog zich iets meer terug naar het westen waardoor er ruimte komt voor een lagedrukgebied dat naar de Baltische Staten schuift. De zuidkant hiervan beïnvloedt het weer in de Benelux tijdelijk. Een koufront trekt over met wat regen (1-3 mm) en de wind zal ook aanspannen.

Een zwak frontaal systeem zorgt op donderdag voor wat regen.

Veel neerslag valt er niet, maar een paar liter per vierkante meter is wel mogelijk. Tegelijk zien we de wind fors aanwakkeren. Op de Wadden kan op donderdag/vrijdag een 5-6 Bf westenwind staan.

Boterzachte zaterdag

Vrijdag wordt het droger met wat ruimte voor de zon. Zaterdag liggen we vervolgens in de warme sector en wordt het boterzacht. De weermodellen berekenen dubbele cijfers. De bewolking, sterke westenwind en perioden van regen krijgen we er gratis bij. De winter wordt ver teruggedreven naar het noord(oost)en.

Zeer hoge temperaturen in (zuid)West-Europa zaterdag.

Winterse signalen

Is er nog hoop voor winterweer? Toch wel.

MJO

De MJO vertoefde de afgelopen weken in fase 7-8 en zorgde voor persistent hogedrukweer boven de Atlantische Oceaan. Dit viel evenwel volledig verkeerd voor winterweer in de Benelux en dus kregen we een mildere/zachte en droge variant. Voor komende 2 weken berekenen de weermodellen een neutrale MJO met neiging tot fase 4-5 nadien.

Kijkend naar het verleden zien we dat een MJO van fase 4 wellicht zal leiden tot een zonaler weertype met regen en wind in de Benelux. Een MJO van fase 5 doet de kans op drukstijgingen boven Noord-Europa toenemen, en dat is wel een goede setting. Helpt de MJO de winter in februari wel een beetje?

Polar Vortex

Ook wat betreft de Polar Vortex schuilt er hoop in de verwachting. De laatste runs tonen allemaal een krachtige verzwakking van de Polar Vortex begin februari. Dit doet de kans stijgen op een split tijdens de 2e of 3e week van februari. Net op tijd om nog wat winterweer te geven? Of te laat waardoor de lente koeler/droger zal verlopen? We houden het in de gaten.

Ensembles

Op de ensembles is de hoop op winterweer nog niet meteen duidelijk. Tot en met begin februari is de winter afwezig en vanaf het weekend kan de positieve anomalie van de temperatuur zelfs groot worden. We moeten onze blik nu al richten naar de tweede week van februari. Bekijk de weerpluim dagelijks via onze website.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken