24 januari 2022 - 2 min. lezen
3 reacties 3

Er bereiken ons gekke beelden vanuit het zuidoosten van Europa. De winter komt ongemeen hard opzetten voor de anders zo tropische bestemmingen in delen van Griekenland en Turkije. Op veel plaatsen sneeuwt het intensief en ligt inmiddels een dikke sneeuwlaag. Niet alleen in de hoger gelegen gebieden, maar ook nabij zeeniveau is het winters met flink wat sneeuw. De winterprik kan mogelijk nog enkele dagen aanhouden met stevige vrieskou in de nachtperiode. Ontdek in dit artikel meer details.

Flinke sneeuwdump in delen van Griekenland

Boosdoener van het winterweer in zuidoost-Europa is een lagedrukgebied in de regio gevuld met flink wat kou op enige hoogte. De temperaturen dalen naar -10 tot -15°C op 1500m waardoor de neerslag gepaard gaat met flink wat sneeuw. De combinatie met de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee zorgt lokaal voor een ware sneeuwdump en neerslaghoeveelheden die extreem zijn. Op sommige plaatsen ligt meer dan 50cm sneeuw!

Terwijl West-Europa onder een hogedrukgebied ligt, wordt het zuidoosten van Europa geteisterd door een lagedrukgebied met flink wat kou op enige hoogte. Er valt op veel plaatsen sneeuw van betekenis!
De winterkou op 1500m is goed zichtbaar op deze weerkaart. Het zuidoosten van Europa krijgt een structurele winterprik over zich heen met vriestemperaturen in de nachtperiode.

Nieuwe winterprik richting eind januari?

Meteorologen houden de weermodellen alvast goed in de gaten voor een mogelijk nieuwe winterprik tegen het einde van deze maand. Dankzij een glijbaan van polaire lucht kan zich een nieuw lagedrukgebied ontfermen over de betrokken regio. Er worden dan niet alleen in delen van Turkije en Griekenland weer winterse buien verwacht, ook in de Alpen kan er mogelijks veel sneeuw vallen met lawinegevaar!

Richting 1 februari kan een nieuw lagedrukgebied via centraal-Europa voor winterse toestanden zorgen. Via Nordstau kan er in de Alpen lokaal tot 50 cm extra sneeuw vallen. Het gevaar voor lawines is dan ook groot!

Mykonos in de sneeuw!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken