273

Na een periode waarin hogedrukgebieden het weer boven de Benelux bepaalden met droge omstandigheden, wordt het de komende dagen wisselvalliger. Een portie polaire lucht zakt uit naar (zuid) Oost-Europa en de rand daarvan passeert over de Noordzee. Dat zal (winterse) buien triggeren die sneeuw opleveren in de Ardennen. Consequent winterweer staat (voorlopig) niet op de weerkaarten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Polaire lucht zorgt voor wisselvalligheid

Het hogedrukgebied dat de afgelopen dagen met zijn kern vlakbij de Benelux lag, zorgde vaak voor grijs weer en mist.

  • Hogedruk altijd mooi weer? Vergeet dat maar in de winter. Lees hier waarom.

Dit hogedrukgebied neemt komende dagen een meer westelijke positie in. Dat schept mogelijkheden voor een trog die aan de oostkant van dit hoog uitzakt naar Centraal- en Oost-Europa. De rand van de bel van polaire lucht passeert ook over de Noordzee en over de Benelux en zal zorgen voor een (licht) ander weertype. Er komt wat meer wind, de bovenluchten worden kouder en de wisselvalligheid neemt toe.

Polaire lucht bereikt West-Europa tussen een hoge- en lagedrukgebied in.

(Winterse) buien, sneeuw in de Ardennen

Woensdagnamiddag/avond trekt een koufront van NW naar ZO over de Benelux en dit front zal de koelere en meer wisselvallige periode inleiden. De neerslag op dit front valt als regen in het grootste deel van de Benelux. Enkel in de Ardennen boven pakweg 500 m kan de neerslag als sneeuw vallen. Donderdag volgen er dan nog een hele resem buien vanaf het noordwesten. De polaire lucht stroomt over de warme Noordzee en dat is de ideale combo voor pittige buien. In laag- en midden-Benelux zijn dat regenbuien, hagelbuien en buien met smeltende sneeuw, in de Ardennen valt er sneeuw boven 300-400 m. Cumulatief is 5 cm zeker mogelijk. Ook vrijdag/zaterdag kan er in de Ardennen nog wat sneeuw vallen, al wordt het dan wel wat zachter.

Rug wordt snel platgewalst

Wie hoopte dat de situatie met de aanvoer van polaire lucht een lang leven beschoren zou zijn, komt bedrogen uit. De straalstroom gaat over het hoog en zal de rug snel platwalsen, waardoor het hogedrukgebied kantelt en meer W-O komt te liggen. Afhankelijk van de precieze positie van de as van de hogedruk blijft het ofwel koel (as ten noorden van de Benelux), of wordt het zachter (as ten zuiden van de Benelux). Ook mist behoort weer tot de mogelijkheden als de kern zich dichtbij vestigt.

De rug klapt om waardoor hogedruk weer over de Benelux komt te liggen.

Winter in de Balkan / Turkije

De lagedruk met polaire lucht wordt dus snel naar het oosten geduwd, maar zal wel een hele tijd aanwezig blijven in Zuid-Oost Europa. Griekenland, Macedonië, Turkije, … duiken allemaal de forse winter in met koude en sneeuw.

Winterse signalen op groen voor lange termijn?

Winterliefhebbers werden en worden deze winter vaak teleurgesteld. Er staan veel signalen op “groen” en toch lukt het niet. Is dat nog steeds?

MJO

De MJO-berekening is onzeker. Een neutrale fase is momenteel aanwezig. Het GEFS berekent een aanhouden van de neutrale fase, terwijl ECMWF opnieuw een fase 7 laat ontwikkelen. Bij een neutrale fase is er vaak weinig invloed op de positie van het drukgebied. Bij fase 7 wordt de ontwikkeling van een hogedrukgebied boven de noordelijke Atlantische Oceaan bevordert. Voor de winter moeten we dus duimen voor ECMWF, zo lijkt het hier.

Polar Vortex

Omwille van een zeer beperkte koppeling/uitwisseling gaat de Polar Vortex in de stratosfeer voorlopig zijn gangetje. Deze is en blijft sterker dan normaal met weinig indicatie tot een verzwakking en al zeker niet tot een “SSW”. Hulp voor de winter van bovenaf lijkt er dus niet meteen aan te komen.

De Polar Vortex blijft sterker dan normaal. (Simon Lee)

Weerpluim toont geen winter

De weerpluim van GEFS is duidelijk. Er staat geen winter op de kaarten. Indien de drukgebieden goed vallen, kan het volkgende week ‘s nachts wel afkoelen, maar advectief is de kans op grootschalig winterweer in januari 2022 echt klein. Het is niet anders. Richting het einde van de maand lijkt de kans op een aanzwengelen van de straalstroom met meer wisselvalligheid zelfs toe te nemen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen