24 maart 2024 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Het wintersportseizoen loopt stilaan op zijn laatste beentjes. Veel skigebieden sluiten namelijk de liften halverwege april. Toch zijn er nog behoorlijk wat wintersporters die een laatste keer naar de sneeuw trekken tijdens de paasvakantie. Afgelopen weken was het vaak zeer zacht in de Alpen waardoor de condities niet goed waren, lagerop althans. Maar nu, door een slotoffensief van de winter, valt er weer wat sneeuw. Hoe is het met de sneeuw in de Alpen gesteld?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Zuidkant maakt achterstand goed

De Alpen hadden de afgelopen weken te maken met een langdurige luchtstroming uit het zuiden. Hierdoor ontstond er aan de zuidkant orografische neerslag (stuwingsneerslag), vooral in het westen en zuidwesten, waar sommige regio’s tussen de 100 en 200 liter water per vierkante meter ontvingen, en soms zelfs meer. Boven de 1500/2000 meter viel de neerslag vaak als sneeuw waardoor de sneeuwdikte snel toenam.

Dit soort orografische neerslag (Südstau) komt vaker voor aan de zuidkant wanneer er een langdurige wind uit het zuiden waait. Vochtige lucht van over de Middellandse Zee wordt dan snel over de Po-vlakte naar de Alpen gejaagd, waar deze gedwongen wordt om snel te stijgen over 1000-2000 meter, wat vaak resulteert in hevige neerslag en onweer.

Veel sneeuw in Maloja halverwege maart. Bron: Unwetterfreaks

Opmerkelijk deze winter was echter dat dergelijke Südstau alleen plaatsvond in november/begin december en daarna pas in maart. Daardoor had de zuidkant eigenlijk weinig sneeuw, tot het einde van de winter, toen enkele dagen van hevige neerslag het tekort in veel regio’s compenseerden.

Weinig sneeuw aan de noordkant, althans lagerop

De noordkant van de Alpen kampte deze winter met een aanzienlijk sneeuwtekort in de lagere gebieden. Dit kwam deels door een gebrek aan Nordstau-situaties, waarbij de sneeuw aan deze kant van de Alpen wordt gegenereerd, maar vooral ook door regelmatige periodes van zachte temperaturen en regen, waardoor de beperkte hoeveelheid sneeuw ernstig werd aangetast. Viel er sneeuw, dan smolt die al snel weer weg.

Op hogere hoogtes bleef het echter koud genoeg, waardoor over het algemeen normale hoeveelheden sneeuw aanwezig waren. Dankzij een gunstig begin van de winter met veel sneeuwval in november en begin december, waren de sneeuwomstandigheden in de hogere gebieden eigenlijk behoorlijk goed, zelfs beter dan normaal, en dat zijn ze nog steeds. Op de gletsjers ligt meer sneeuw dan het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar.

Al met al kunnen we concluderen dat afgelopen winter voor de lagere gebieden aan de noordkant ondermaats was, terwijl de hoger gelegen gebieden het beter hadden dan normaal. Dit is wellicht het nieuwe normaal is voor winters in de Alpen. Moeten we hier verbaasd over zijn?

Koudere periode aan het einde van het seizoen. Ook weer Südstau?

Naarmate het wintersportseizoen nu zijn einde nadert, is het weer in de Alpen weer omgeslagen. Vergelijkbaar met de weersomstandigheden in de Benelux, heeft polaire lucht zijn weg gevonden naar de Alpen. Dit heeft geleid tot opmerkelijke afkoeling en sneeuwval tot in de lagere gebieden. Het is een mooie opfrisser voor de pistes, maar gezien het late stadium van het seizoen en de beperkte sneeuwhoeveelheden, zal de sneeuw snel worden weggeskied.

De komende dagen lijkt het weerbeeld opnieuw te hervallen in dat wat we de afgelopen weken hebben gezien. Een lagedrukgebied boven het westen van Europa (Atlantische Oceaan) en een dominante zuidelijke luchtstroming in de Alpen. Dit zal opnieuw leiden tot een Südstau situatie, waardoor de hele Italiaanse kant van de Alpen aanzienlijke neerslag kan verwachten.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken