0

De krokusvakantie/voorjaarsvakanties staan voor de deur in België en Nederland. Veel wintersporters reizen naar de Alpen om te skiën, snowboarden, wandelen etc. Wat voor weer mogen ze verwachten? Ligt er veel sneeuw?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weinig sneeuw en zachte temperaturen

De Alpen beleven tot nu toe een vreemde en onregelmatige winter. Hogerop viel er regelmatig veel sneeuw, maar was het ook langdurig droog. Algemeen bleef het hogerop wel koud genoeg voor een relatief beperkte hoeveelheid smelt. Hierdoor is de sneeuwlaag momenteel boven ca. 2000 m gemiddeld iets dikker dan het langjarig gemiddelde voor begin februari.

Lagerop ligt veel minder sneeuw dan normaal. Ook al kregen de Alpen enkele koudeprikken met sneeuw tot in het laagland, de regelmatige zeer zachte episodes, met ook vaak regen (een dooddoener voor sneeuw!), hebben de sneeuwlaag de das om gedaan. Lagerop ligt daardoor weinig sneeuw voor de tijd van het jaar (zeker onder 1000-1500 m).

Aan de zuidkant bleef grootschalige neerslag al lange tijd uit waardoor hier algemeen weinig sneeuw ligt.

Door de omstandigheden van de afgelopen weken/maanden is de pistekwaliteit momenteel niet van een zeer hoog niveau. Hard, ijzig en lagerop vaak ook papsneeuw. Wie goede sneeuw wil moet sowieso vroeg de piste op of moet omhoog naar de hogere gebieden.

Südstau brengt verse sneeuw in de Alpen

Vanaf donderdag/vrijdag gaat het roer om in de Alpen. Een naar het oosten opschuivende hoogtetrog brengt een zuidelijke luchtstroming op gang die vochtige lucht van over de Middellandse Zee naar de Alpen voert. Daar resulteert dit in een langdurige Südstau fase waarbij de zuidkant veel neerslag mag verwachten. De sneeuwgrens ligt rond 1500-1700 m, dus niet echt laag. Hierdoor zullen de condities dus vooral hogerop verbeteren. Sommige weermodellen berekenen bij de Südstau fase tot en met zondag lokaal meer dan 1 meter sneeuw op 2000 m. Met dit soort weerkaarten acht ik dergelijke hoeveelheden zeker mogelijk.

Südstau brengt neerslag aan de zuidkant van de Alpen.

Gaat het dan elders in de Alpen niet sneeuwen in de aanloop naar de wintersportvakanties? Wellicht wel. Donderdag en zondag lijken vooral de Westelijke Alpen (Franse Alpen) wat sneeuw te kunnen krijgen. Dat gebeurt bij een sneeuwgrens rond 1600 m op donderdag. Zondag kan de sneeuwgrens zakken tot 1200 m en nog wat lager. Even opletten dus voor wie zondag plant om naar de Alpen te rijden. De hoeveelheden lijken wel beperkt te blijven.

De sneeuwgrens gaat vanaf zondag vanuit het westen beginnen zakken. (Wetteronline

De noordkant van de Alpen (Zwitserland/Oostenrijk) mag dan vooral zondag namiddag en maandag/dinsdag wat sneeuw verwachten. Er stroomt dan koelere lucht binnen waardoor het met de sneeuwgrens wel goed zit.

Cumulatieve sneeuw in de Alpen tot en met maandag. (Wetteronline)

Tendens voor de krokusvakantie

Een nieuwe impuls van hogedruk lijkt volgende week voor droger weer te gaan zorgen. Door de toenemende hogedruk kan de zon er dan ook wat beter gaan doorkomen. De temperaturen liggen lager dan de voorbije dagen/weken (nulgradengrens rond 1500 m) en met wat verse sneeuw in de Alpen erbij, ook al is het misschien niet veel, liggen de kaarten goed voor een prima wintersportweek!

Evolutie van de nulgradengrens op basis van GFS. (Meteociel)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen