10 december 2023 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Op veel plaatsen in de Alpen ligt er meer sneeuw dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Dan denk je al snel, dat komt wel goed voor de wintersportgebieden! Helaas moeten we de laatste jaren steeds vaker rekening houden met regen in de Alpen in de winter. En nu lijkt het niet anders. Komende dagen wordt er veel regen verwacht in de Westelijke en Noordelijke Alpen. Wat zal dit doen met het sneeuwdek?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Dikker sneeuwdek dan gemiddeld

Momenteel, bij het begin van de meteorologische winter, ligt er in de Alpen in de meeste regio’s al veel sneeuw. In sommige regio’s ligt zelfs meer sneeuw dan ooit gemeten in deze tijd van het jaar. Dat is best uitzonderlijk, al dienen we wel te zeggen dat de sneeuwdikte meetreeksen van veel weerstations in de Alpen vaak nog niet echt lang meegaan. Aan de zuidkant, de Italiaanse kant van de Alpen, is de situatie wel minder rooskleurig. Het gebrek aan een zogenaamde Südstau heeft ervoor gezorgd dat aan deze zijde minder sneeuw ligt.

In het grootste deel van Zwitserland ligt er meer sneeuw dan normaal. (SLF)
Op sommige plaatsen ligt er echt veel sneeuw. (SLF)

Door de uitbundige sneeuwval en de koudeprik van vorige week, die ook voor 40 cm! sneeuw in München zorgde lijkt het wintersportseizoen zorgeloos te beginnen. Maar daar brengt een zogenaamde atmosferische rivier nu verandering in.

Atmosferische rivier brengt regen

Komende dagen richt een ZW-NO georiënteerde atmosferische rivier zich op de Alpen. Zo’n “rivier” is een sliertvormige band in de troposfeer die massa’s waterdamp transporteert. Vanzelfsprekend kan dit veel neerslag opleveren, en vooral als zo’n rivier op een gebergte botst. Dat is wat er gaat gebeuren in de Alpen.

Helaas wordt er met de ZW-NO georiënteerde luchtstroming ook een portie subtropische lucht meegezogen. De temperaturen gaan dan ook fors de hoogte in, en zo ook de sneeuwgrens, waardoor er in de wintersportdorpen vooral regen zal vallen. In Frankrijk stijgt de sneeuwgrens zelfs tot 2300-2500 m, net als in het westen van Zwitserland.

In het noordoosten, typisch de wat koudere hoek van de Alpen, stijgt de sneeuwgrens tot 1600-1800 m. Italië, aan de lijzijde van het gebergte als de wind van W-ZW komt, blijft wat meer gespaard. Hier blijft het algemeen wat droger.

Een atmosferische rivier richt zich op de Alpen. (Wetteronline)

Overlast mogelijk door regen en sneeuw

Hogerop, dus boven de sneeuwgrens, kan veel sneeuw vallen. Hoeveel? Wel de weermodellen berekenen in de Franse Alpen tot en met woensdagochtend tot 200 mm, equivalent voor meer dan een meter sneeuw. Minstens. Ook in het westen van Oostenrijk valt >100 mm. Zwitserland krijgt in de stuwingsgebieden 100-150 mm.

Het mag duidelijk zijn dat dit soort hoeveelheden te veel is. Zowel voor de sneeuwlaag waar we lawines en sneeuwverstuivingen kunnen verwachten, als lagerop waar de regen voor wateroverlast en snelle sneeuwsmelt kan zorgen. Het debiet van typische Alpenrivieren zoals de Isère, die in november ook al overstroomden, moet opnieuw goed in de gaten worden gehouden.

Neerslagsom tot en met woensdagochtend.

Woensdag kouder, maar valt er ook sneeuw?

Woensdag beweegt er zich een lagedrukgebied over de Benelux naar het oosten. Waar de lucht aan de voorzijde hiervan erg zacht is, is deze polair en dus koud aan de achterzijde. In de loop van woensdag stroomt deze koudere lucht dan ook de Alpen binnen waardoor de sneeuwgrens dan snel en fors kan dalen. Er vallen vervolgens vooral op donderdag nog sneeuwbuien aan de noordkant, terwijl het aan de Italiaanse zijde weerom droger blijft.

Woensdag en donderdag stroomt er koudere lucht binnen.

Lange termijn gedomineerd door hogedruk

Richting het weekend lijkt Centraal- en West-Europa in de ban te komen van een krachtig hogedrukgebied. Bovendien gaat de 500 hPa geopotentiaal krachtig de hoogte in, wat een indicatie is voor een zeer zachte luchtkolom. Het weerbeeld lijkt tegen het weekend dan ook te gaan kantelen naar een drogere en zachtere variant.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken