8 mei 2021 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Een diepe trog positioneert zich begin volgende week over het westen van Europa. De opwaartse tak van de straalstroom aan de oostkant hiervan komt daardoor precies over de Alpen te liggen. De zuidkant van de Alpen mag zich dan ook opmaken voor een forse Südstau episode met neerslagbom. Vochtige luchtmassa’s vanaf de Middellandse Zee hopen zich op, condenseren en regenen/sneeuwen volledig uit. Lokaal is meer dan 200 mm mogelijk.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Recente sneeuwval aan de noord(west)kant

Afgelopen dagen zorgde een veelal westelijke tot noordwestelijke luchtstroming voor de aanvoer van relatief koude lucht naar de Alpen. Deze werd gedwongen tegen massieven zoals het Berner Oberland of het Mont-Blanc massief waar boven gemiddeld 2000-2500 meter (veel) sneeuw kon vallen.

De meeste sneeuw viel in de noordwestelijke Alpen met daar tot 70 cm. Lokaal werd nog meer sneeuw gemeten. Is dit uitzonderlijk? Niet echt. Boven 2000-2500 meter valt er in de 5e maand van het jaar wel vaker sneeuw.

Lokaal heeft deze sneeuw geleid tot record grote sneeuwhoeveelheden. Dat is vooral het geval in de westelijke Zwitserse Alpen. In het skistation van L’Ecreuleuse lag sinds het begin van de metingen nooit eerder zoveel sneeuw op 8 mei.

Winterbalans van de gletsjers is gemiddeld

Afgelopen maand werd ook de winterbalans van de gletsjers in de Alpen opgemeten. De analyses tonen dat het qua sneeuwhoeveelheid een veelal gemiddelde winter was. Aan noordkant viel iets meer dan gemiddeld, aan de zuidkant iets minder. Of het een goed/slecht jaar wordt voor de gletsjers hangt vooral af van de temperaturen komende 3 maanden.

Trog met opwaarts geörienteerde straalstroom

Een blik op het patroon van de straalstroom voor begin volgende week laat meteen zien dat een trog gevestigd ligt over het westen van Europa. De opwaartse tak, aan de oostkant van deze trog, ligt zuid-noord over de Alpen en pompt Middellandse Zeelucht tegen het gebergte. Een Südstau uit het boekje.

Positie van de straalstroom. De Alpen liggen in de vuurlinie. (WetterOnline)

De vochtige luchtmassa’s hopen zich samen aan de zuidkant van de Alpen (ze geraken niet over de bergen), worden gedwongen te stijgen, condenseren, en resulteren in neerslag. Veel neerslag!

Neerslagbom aan de zuidkant

Vooral maandag en dinsdag verwacht het Europese weermodel ECMWF een heuse neerslagbom aan de zuidkant. In de gunstige (waar de wind loodrecht opstaat) Südstau gebieden kan 100-150 mm vallen op 2 dagen. In de bergen levert dat een sneeuwhoeveelheid op van 80-120 cm. De dichtheid van sneeuw bij hogere temperaturen (het wordt niet echt koud) is immers groter waardoor 1 mm neerslag ongeveer gelijk is aan 0.8 cm sneeuw.

Veerslag, vooral aan de zuidkant, in de Alpen komende dagen. (WetterOnline)

De sneeuwgrens lijkt te schommelen tussen 2300 en 2600 meter, maar kan tijdens intense neerslag in de afgesloten valleien nog wat lager zakken. Daar doet de isothermie dan zijn werk. Sowieso wordt het wel gevaarlijk in de bergen met een verhoogde kans op lawines.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken