4 januari 2016 - 5 min. lezen 0 reacties

Het was bar slecht gesteld met het winterweer in de Alpenlanden. Voornamelijk in de westelijke Alpen lag er wat oude sneeuw op grote hoogte. De temperatuur was er veel te hoog en er viel maar geen sneeuw. Daar is nu verandering in aan het komen. De temperatuur gaat er wat naar beneden en neerslaggebieden passeren van tijd tot tijd de revue. Vooral de westelijke Alpen profiteren daarvan. Oostenrijk komt er minder goed vanaf, al valt daar ook wat sneeuw de komende week.

Te laat voor de vakantievierders tijdens de kerst. Helaas. Veelal werden er andere activiteiten gedaan, al deden sneeuwkanonnen nog hun best voor sneeuwbaantjes tussen de groene weide door. Check ook de laatste stand in Winterberg (Duitsland).

Franse Alpen profiteren van de sneeuw

De webcams tonen eindelijk weer eens winterse plaatjes. De eerste serieuze sneeuwval van het jaar is een feit. De hele westelijke Alpen profiteren hiervan en deze week blijft het van tijd tot tijd sneeuwen. Het wordt wel geleidelijk zachter, zodat in de laaggelegen gebieden, de dooi af en toe de sneeuw gaat aantasten. Hogerop de berg wordt de sneeuwaccumulatie alleen maar beter.

Minder sneeuw in delen van Oostenrijk

In Oostenrijk is minder sneeuw gevallen. Alhoewel de plaatselijke verschillen enorm zijn, heeft de noordkant betere papieren. Dit heeft te maken met het stromingspatroon. De stromingsrichting is zeer bepalend voor de hoeveelheid sneeuw en de temperatuur. Daar waar de fronten als eerste op de bergen “klappen”, valt de meeste neerslag. Bij een westelijke stroming is dat dus in de westelijke Alpen en dan met name de Franse Alpen. Hoe meer naar het oosten hoe minder sneeuw. De neerslaggebieden doven dan geleidelijk uit. Andere factoren spelen ook een rol.

Situatie op de weerkaarten

luchtdruk-noodweer
Een “monster” van een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan zorgt voor een zachte, westelijke stroming in de Alpenlanden. In deze stroming passeren, al afnemend, diverse neerslaggebieden van west naar oost.

Een depressie op de oceaan is verantwoordelijke voor de westelijke stroming in de Alpen. Die depressie is behoorlijk van formaat en lijkt wel op een “grammofoonplaat”. Dit lagedrukgebied neemt zachte en vochtige oceaanlucht met zich mee en daarin passeren diverse neerslaggebieden. Goed dus voor de sneeuw in de Alpengebieden.

Nadeel is wel dat stabiel, zonnig weer er niet in zit. Daar heeft de zuidkant van de Alpen, in deze situatie, een gunstigere ligging voor. Met die aanvoer van vrij zachte lucht gaat later deze week de vorstgrens wel wat stijgen. Klassiek is dat voor een westelijke stroming waarin koudefronten en warmtefronten elkaar in snel tempo kunnen afwisselen.

isotherm-Alpen
Terwijl de vorstgrens tipt aan noordoost Nederland, liggen de Alpen in de “warme” sector. De vorstgrens pendelt momenteel rond de 1200 meter. Koude- en warmtefronten zorgen voor een wisselende hoogte van het 0 gradenniveau.

Terwijl een groot deel van Europa te maken heeft met een continentale aanvoer van koude vrieslucht, liggen de Alpen onder de zachte invloed van de oceaan. Daar hebben ze bergen en dat is ook een manier om in de koude lucht te komen. Met de hoogte daalt de temperatuur immers. Terwijl in de Benelux momenteel een oneerlijke strijd tussen beide luchtsoorten uitgevochten wordt.

Ensembles Franse Alpen

ensembles-Franse-alpen
Ensembles van het Amerikaans weermodel. Prikpunt: Portes du Soleil in de Franse Alpen. Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) ligt het kwik de eerste dagen rond het vriespunt. Vanaf 7 januari stijgt het 0 graden niveau naar 2000-2500 meter om vervolgens weer te zakken. Er wordt de eerste dagen veel neerslag verwacht.

De ensembles van de Franse Alpen geven aan dat er deze week van tijd tot tijd flink wat neerslag verwacht wordt. Later in de week loopt de sneeuwgrens echter tijdelijk flink op. Regen en dooi zullen dan de sneeuw in de lager gelegen gebieden gaan aantasten. De zachte lucht lijkt echter niet lang te blijven zodat de winterse situatie zich weer kan herstellen. Op de hogere pistes valt een flink pak sneeuw.

Ensembles Tirol, Oostenrijk

ensembles-Tirol
Iets minder neerslag in het noorden van Oostenrijk. Ook daar gaat de temperatuur tijdelijk flink omhoog zodat de vorstgrens een paar dagen rond of iets boven de 2000 meter komt te liggen. Later kiezen de meeste leden voor flink lagere temperaturen.

Ook in Oostenrijk (Tirol) valt van tijd tot tijd neerslag, maar minder dan in de Franse Alpen. De temperatuur gaat hier ook later in de week omhoog, waarbij de vorstgrens tijdelijk boven de 2000 meter uitkomt. Daarna zou het wel eens diep winters kunnen worden met zeer lage temperaturen. De termijn is hier nog wat ver voor om dat met zekerheid te zeggen, maar de meeste oplossingen gaan wel uit van die trend.

Westelijke Alpen krijgt sneeuw

Vooral in de westelijke Alpen valt behoorlijk wat sneeuw de komende week, meer naar het oosten zijn de hoeveelheden minder. De temperatuur loopt tijdelijk, tussen 8 en 12 januari, behoorlijk op waardoor in de lager gelegen gebieden de sneeuw weer gaat verdwijnen. Toch zal de situatie, vooral in de hoger gelegen gebieden, zich gaan verbeteren.

Dat is zeer wenselijk voor de wintersporters onder ons en natuurlijk ook voor de inkomsten in de skigebieden. Stabiel, zonnig weer zit er deze week niet in, maar de zuidkant heeft betere papieren. Daar komt de zon er wel van tijd tot tijd door en is het vaker droog.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken