30 oktober 2015 - 5 min. lezen 10 reacties

Het begint weer te kriebelen, de winter komt er aan. De kerstvakantie, maar zeker ook de maanden erna, blijkt populair om massaal naar de wintersportgebieden te trekken. Wist u dat de files op onze wegen in de maanden november en december altijd het heftigst zijn?

Dat komt niet alleen door de weersomstandigheden maar ook omdat daarna, steeds gespreid, mensen vertrekken naar hun wintersportbestemming. Hierdoor neemt het fileleed in de loop van de winter iets af. Wintersport = populair in de Lage Landen.

Enig nadeel… de afstand naar de plek waar het plezier zich allemaal afspeelt is ver. Bergen hebben we nodig. Het liefst zo hoog mogelijk en dan kom je al snel aan bij de Alpen. 900 km rijden en dan nog niet zeker zijn of er sneeuw ligt. Sneeuw in de Alpen met kerst is geen garantie. Gelukkig hebben we kunstsneeuwproductie tot onze beschikking. De afgelopen jaren is daar al dankbaar gebruik van gemaakt.

Sneeuw in Winterberg (Duitsland)

Maar er is nog een populair gebied. Een stuk dichterbij huis dan je denkt. Winterberg in Duitsland. Afstand met de auto 310 km vanaf Utrecht en 350 km vanaf Brussel. Dankzij de kunstsneeuwproductie kunnen de skigebieden in de regio Winterberg (Sauerland) al snel geopend worden. Sommige mensen maken er een dagtrip van. ‘s Morgens vroeg weg en in de late avond weer thuis.

Dat kan makkelijk met 3,5 uur reistijd (afhankelijk van uw locatie) met de auto. Idealer is het om een weekendje weg te gaan. Het Sauerland biedt ook nog tal van andere faciliteiten. Zo is het dankzij de mooie omgeving erg in trek bij wandelaars en zijn er veel leuke bezienswaardigheden.

Kunstsneeuwproductie

Kunstsneeuw-Winterberg
Wintersport-Arena-Sauerland investeert volop in kunstsneeuwproductie. Sneeuwkanonnen zijn onmisbaar en zorgen bij lage temperaturen voor betere condities op de pistes.

Liftexploitanten in Wintersport-Arena Sauerland investeerden ruim 15 miljoen euro in kunstsneeuwproductie. Bij lage temperaturen blazen de sneeuwkanonnen overuren om het “witte goud” op de piste zo goed mogelijk te verdelen. Zo is theoretisch niet eens natuur-sneeuw nodig. Al maakt dit het plaatje natuurlijk wel compleet. Door deze investeringen loont het al snel de moeite om een keer naar onze oosterburen te rijden.

All Weather Snowmaker

All Weather Snowmaker
Een uitvinding uit Israël. De All Weater Snowmaker kan al bij temperaturen van +15 graden kunstsneeuw produceren.

Het moet niet gekker worden. Kunstsneeuw produceren bij een temperatuur van +15 graden. De All Weather Snowmaker is er toe in staat. We lezen een interessant artikel hierover op de Nederlandse website met kinderen op wintersport. Het is een pilot en jawel deze super Snowmaker komt te staan in Winterberg mits de pilot dus geslaagd is. We gaan het zien komend wintersportseizoen.

Normaal gesproken moet de temperatuur om kunstsneeuw te produceren ruim onder het vriespunt liggen. Het beste resultaat heeft men bij -6 graden en strakblauwe condities. Met deze Snowmaker is er vooral winst te behalen als er sneeuw voorspeld wordt. Men kan dan vooraf en bij temperaturen boven het vriespunt al zorgen voor een goede onderlaag. De onderlaag is het belangrijkste om sneeuw te laten hechten.

Bezienswaardigheden in het Sauerland

Bad Wildungen
Europa’s grootste kuurpark gelegen in Bad Wildungen. Zeer bezienswaardige trekpleister onder de toeristen. (erlebnisregion-edersee.de)

Deze streek in het westen van Duitsland, zo’n 250 km over de Nederlandse grens, is zeer in trek bij de Nederlandse en Belgische toeristen. Ook zonder sneeuw valt er van alles te zien. Even ten zuiden van Winterberg (40 km verderop) is het mooie Wildpark in Frankenberg te bezichtigen. Je rijdt dwars door het woud met een schitterende afwisseling van loofbomen en dennenbossen. Puur natuur! Het wildpark is gratis te bezichtigen en er zijn tal van (wilde) dieren te zien.

20 km ten zuiden van Frankenberg vindt u het plaatsje Bad Wildungen. Een vermaard kuuroord met prachtige vakwerkhuizen en mooie versieringen. Aan het einde van de straat is er een schitterende wandelpromenade met aan weerszijden grote villa’s, restaurants en een hotel. Het ziet er in ieder geval zeer mondain uit. Aan het einde van de promenade is er een groot kuurhotel wat veel lijkt op het kuurhotel in Scheveningen.

Hier ligt even verder het kuurpaleis en een groot kuurpark met mooie bloemperken. In het midden is een museum, congresgedeelte en een heuse waterbron die het geheel completeert. Dichterbij de skigebieden zijn natuurlijk Winterberg, Willingen, Brilion en het hoogste punt de Kahler Asten (842m) zeer bezienswaardig.

Conclusie

Net over de grens met Nederland ligt een toeristisch gebied in het Duitse Sauerland. Naast grote investeringen in de wintersportgebieden heeft het gebied ook qua bezienswaardigheden veel te bieden. Dat maakt het Sauerland zowel in de winter als in de zomer uitermate populair. De afstand is goed te overbruggen voor een dagje of weekendje weg.

Boven de 500 en 800 meter hoogte worden er diverse pistes geprepareerd voor de wintersporter. Er is veel geïnvesteerd in kunstsneeuw. Hierdoor kunnen de pistes al snel open bij winterse condities. Door de hoogteligging ligt er eerder sneeuw in die regio dan in onze contreien.

Update 21-11-2015

sneeuw-winterberg
Natuursneeuw is een feit. Het is echter nog een dun laagje. Ook in het Sauerland heeft koning winter nu zijn intrede gedaan. (Bergfex.com)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

4 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen