24 augustus 2021 - 4 min. lezen
76 reacties 76

De meteorologische zomer duurt nog precies 1 week. Uit recente cijfers bleek dat we nu al sowieso de natste zomer kregen sinds het begin van de metingen in Ukkel (België). Maar, er zijn grote regionale verschillen. Voor de laatste week van augustus staat er eerder koel maar wel overwegend droog weer op het programma. Een typische wintersetting zorgt ervoor dat warm zomerweer voorlopig geen kans maakt. Wat toont de lange termijn?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Veel water in de meteorologische zomer van 2021

De zomer van 2021 verloopt qua temperaturen rond of net onder normaal, maar qua neerslag duidelijk natter dan normaal. Recent werd in Ukkel het record van “natste zomer” verbroken. Als er nog een tweetal mm regen valt voor 31 augustus wordt zelfs het record van “natste seizoen” sinds het begin van de metingen verbroken. Toch wel straf als je weet dat de vorige drie zomers uitzonderlijk droog verliepen.

Huidige meteorologische configuratie

Een blik op de druk- en geopotentiaal kaarten toont meteen waarom we momenteel geen hoogzomerweer moeten verwachten. Boven de Britse Eilanden ligt een hogedrukgebied dat zich uitstrekt tot aan Spitsbergen. Aan de oostkant daarvan ligt een lagedrukgebied boven Scandinavië. Tussen deze twee in staat er een polaire luchtstroming die koele lucht naar West-Europa stuurt. In deze tijd van het jaar is dat uiteraard geen “ijskoude” lucht, maar het is absoluut ook geen warme lucht. Resultaat is een vaak droog weertype met temperaturen die aan de koele kant liggen voor de tijd van het jaar. En nu, eind augustus, koelt het vooral ‘s nachts ook al beter af.

Luchtdruk- en 500 hPa geopotentiaal vlak configuratie op woensdag 25-08-2021.

Gedetailleerde verwachting

Laten we de gedetailleerde weersverwachting voor de komende dagen beginnen met het aantal dagelijks zonuren. Op woensdag 25 augustus verloopt het weerbeeld vrij zonnig in België en in het zuiden van Nederland. In het noorden van Nederland schuiven er al snel meer lage wolkenvelden binnen vanaf de Noordzee. Donderdag verplaatsen die wolkenvelden zich meer naar België en heeft Nederland de meest zonnige weerkaarten.

Zonuren op woensdag en donderdag.

Koeler dan normaal

De temperaturen vertonen weinig variatie. Morgen en overmorgen halen we 21-22°C in het binnenland, vanaf vrijdag wordt het iets koeler met maxima rond 19-20°C. In de Ardennen en aan de kust is het steevast enkele graden koeler. Het effect van de wind over de Noordzee en het reliëf.

Temperaturen voor de komende dagen.

Overwegend droog

Neerslag van betekenis lijkt voorlopig wel uit te blijven. Op donderdag en vrijdag is er in de Ardennen wat regen mogelijk welke ontstaat door de opstuwing van de vochtige Noordzee-lucht tegen het reliëf. De noordkant is daarvoor het meest gevoelig. Lichte föhn-effecten zorgen ervoor dat het aan de zuidkant van de Ardennen droger blijft. Tegen het weekend neemt ook de kans op wat neerslag langs de kust toe al is de onzekerheid daaromtrent nog groot. Eventuele kustconvergentie is altijd moeilijk te voorspellen.

De neerslaghoeveelheden blijven laag.

De conclusie is dat we komende dagen een eerder koel maar wel droog zomer weertype krijgen. Voor top zomerweer moet je nog steeds aan de Middellandse Zee zijn waar het kwik dagelijks stijgt tot 30°C en meer. In Andalusië maar ook in Turkije komt de kaap van 40°C weer in de buurt.

Maximum temperatuur op vrijdag 27 augustus 2021.

Weerbericht voor de lange termijn

De luchtdruk nabij de Benelux lijkt volgende week aan de hoge kant te blijven (>1020 hPa). Dat is een indicatie voor overwegend droog weer. Dit wordt bevestigd door de weerpluim die een beperkte hoeveelheid neerslag toont. De temperaturen lijken voorlopig iets onder het langjarig gemiddelde te blijven, vooral wat betreft de maxima. Richting het eerste weekend van september is een opwarming mogelijk, maar dat is uiteraard nog heel ver.

Weerpluim komende 16 dagen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken