22 juli 2013 - 3 min. lezen 39 reacties

Een hogedrukgebied met kern boven het UK heeft zich de afgelopen 48 tot 72 uur verplaatst richting het oosten. Op die manier komt de weg vrij voor een depressie vanuit het westen die extra subtropische lucht richting het westen van Europa blaast. Het gevolg was gisteren al duidelijk merkbaar: maxima rond 30°C en een stijgende luchtvochtigheid. Vandaag is dat niet anders en moet het westen zich zelf klaarmaken voor enkele pittige onweders met mogelijk veel regen op korte tijd, hagelstenen en gemene windstoten. De voorbode van nog veel meer spektakel later deze week. Vandaar ook de titel we houden ons vast.

Meerdere dagen kans op onweer

Liefhebbers van onweer kunnen zich maar beter schrap zetten. Ik verwacht eerst en vooral vandaag wat kansen op onweer in het westen door de hoge temperatuur die daar wordt bereikt.

we houden ons vast

Zo gaat het GFS (Amerikaans weermodel) voor maxima van rond de 33-34°C langs de Frans-Belgische grens. De CIN bedraagt tussen 16:00 en 19:00 amper -10 waardoor initiatie van lokale warmteonweders zeker niet onmogelijk is. Elders in België lijkt het droog te blijven, maar met deze natuurfenomenen weet je natuurlijk nooit.

De volgende kansen op onweer zijn gereserveerd voor dinsdagavond en woensdagnamiddag. Vooral op woensdag zouden deze buien wel eens fel kunnen uitpakken. Zo bereikt de CAPE een waarde van 1000 tot 1500 j/kg bij een temperatuur van 30°C als landelijk gemiddelde (in het westen frisser doordat de storing daar vroeger passeert). Ik raad mensen steeds aan om zelf de radarbeelden in de gaten te houden. Dat kan éénvoudig via het tabblad ‘onweer’ op deze weerblog en/of via onze eigen bliksemdetectie die wordt voorzien door weerstation Waregem.

Tropisch warm op Tomorrowland?

Vanaf donderdag 25 juli 2013 tot maandag 29 juli 2013 vindt het prestigieuze evenement Tomorrowland plaats in Boom. Heel belangrijk dus om een weersverwachting mee te geven in tijden van hoge temperaturen en kansen op onweer. Dat lijkt voor deze periode heel belangrijk te worden. De weermodellen laten immers kansen zien op (fel) onweer op zaterdag en ook op zondag met regionaal veel regen.

neerslagverwachting tomorrowland

De neerslagverwachting voor de nacht van vrijdag op zaterdag. Onweersbuien in lijn (eventueel met windstoten) kunnen veel regen laten vallen binnen een kleine tijdspanne. Deze weerdata is natuurlijk nog vrij onbetrouwbaar door de termijn waarover we spreken (5-6 dagen). U kan dit zelf op de voet volgen door de website wetter3.de (let op: Duits) te bekijken en/of de nationale weerberichten te volgen.

De temperaturen blijven gedurende het weekend hoog tot zeer hoog (gemiddeld 28°C). Nadeel is wel dat er dus pittige buien kunnen ontstaan met eventuele hagel, hoge bliksemactiviteit en wateroverlast.

weerbericht tomorrowland

Bron kaarten: weeronline.nl

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen