3

Met de recente onweders op 7 en 8 mei 2013 vond ik het relevant om op zoek te gaan naar een kaartje die het aantal onweders visueel in beeld brengt. Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch instituut) geeft de meeste onweders in het centrale deel van de Benelux. Het aantal onweersdagen schommelt daar rond 20 tot 25 dagen per jaar. Elders zou die hoeveelheid minder zijn. Hierbij maak ik graag een kanttekening dat het aantal onweersdagen per jaar verschillend kan zijn.

Waar onweert het meest in Europa?

Route van zuidwest naar noordoost

Een mogelijke verklaring voor de huidige interpolatie van de weerkaart is de trekrichting van buien die meestal vanaf het zuidwesten naar het noordoosten van de Benelux verloopt. In de zomer zien we dit bijvoorbeeld mooi gebeuren met relatief zwakke onweersbuien in het westen en aan de kust. Enkele uren later barst er hevig onweer los boven het centrum en oosten van de Benelux (door de hoeveelheid zon en de hogere temperaturen in deze regio).

meeste onweer

Waar in de wereld onweert het meest?

Wanneer we de data van de NASA erbij nemen, zien we vooral rond de evenaar een grote toename van de onweersbuien. Dit is éénvoudig te verklaren door de hoge luchtvochtigheid en temperaturen (ruim) boven 30 graden. Een ideale broeihaard voor stevige buien met alles erop en eraan.

waar onweert het in de wereld

Bron kaartje: knmi en nasa.gov

Delen


Verder lezen

Alles bekijken