Waar onweert het meest?

Met de recente onweders op 7 en 8 mei 2013 vond ik het relevant om op zoek te gaan naar een kaartje die het aantal onweders visueel in beeld brengt. Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch instituut) geeft de meeste onweders in het centrale deel van de Benelux. Het aantal onweersdagen schommelt daar rond 20 tot 25 dagen per jaar. Elders zou die hoeveelheid minder zijn. Hierbij maak ik graag een kanttekening dat het aantal onweersdagen per jaar verschillend kan zijn.

Waar onweert het meest in Europa?

waar onweert het meest

Route van zuidwest naar noordoost

Een mogelijke verklaring voor de huidige interpolatie van de weerkaart is de trekrichting van buien die meestal vanaf het zuidwesten naar het noordoosten van de Benelux verloopt. In de zomer zien we dit bijvoorbeeld mooi gebeuren met relatief zwakke onweersbuien in het westen en aan de kust. Enkele uren later barst er hevig onweer los boven het centrum en oosten van de Benelux (door de hoeveelheid zon en de hogere temperaturen in deze regio).

Waar in de wereld komen onweersbuien het vaakst voor?

Wanneer we de data van de NASA erbij nemen, zien we vooral rond de evenaar een grote toename van de onweersbuien. Dit is éénvoudig te verklaren door de hoge luchtvochtigheid en temperaturen (ruim) boven 30 graden. Een ideale broeihaard voor stevige buien met alles erop en eraan.

waar onweert het in de wereld

Bron kaartje: knmi en nasa.gov

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >