3

Het Fujiwara-effect is een vrij zeldzaam natuurfenomeen dat te maken heeft met tropische stormen. Hierbij hebben twee of meer tropische systemen een interactie die soms kan leiden tot onverwachte bewegingen. Vanaf een satellietbeeld ziet het er bijzonder uit. Maar wat houdt het precies in? Hoe ontstaat het Fujiwara-effect? En hoe zeldzaam is het? Het antwoord samen met een aantal voorbeelden vindt u in deze blog!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Wat is het Fujiwara-effect?

Het Fujiwara-effect treedt op wanneer twee nabijgelegen cyclonen om elkaar heen draaien. Het effect is vernoemd naar Sakuhei Fujiwhara, de Japanse meteoroloog die het effect aanvankelijk beschreef.

Om het effect te laten optreden moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden.

Allereerst kan het Fujiwara-effect pas optreden als de cyclonen zich op een afstand van minder dan ongeveer 1500 kilometer van elkaar bevinden. Daarnaast moeten de stormen voldoende krachtig zijn, een krachtige tropische storm of een orkaan.

  • Welke extreme weerfenomenen kunnen we allemaal vinden op onze planeet? Lees er meer over in dit boek!

Wanneer het Fujiwara-effect optreedt, betekent dit normaal gezien voor beide stormen het begin van het einde. Als de twee stormen naast elkaar liggen produceren ze een wind die precies tegengesteld is in richting. Zo zal de wind bijvoorbeeld aan de westkant van de ene storm uit het noorden komen, terwijl de windrichting aan de oostkant van de andere storm zuid is. Hierdoor is er bijna geen wind, waardoor de stormen geen voeding creëren. Ook neemt de windschering toe, wat ongunstig is voor een storm.

Als de ene storm veel sterker is dan de andere, zal de zwakkere storm meestal snel oplossen. Het Fujiwara-effect wordt doorgaans moeilijk opgepikt door weermodellen. Dit bemoeilijkt de verwachting van het pad dat de stormen gaan nemen. Er hebben zich in het verleden een aantal mooie voorbeelden voorgedaan.

Fujiwara-effect Parma en Melor
Tyfoon Parma (links) en Melor (rechts) ondergaan het Fujiwara-effect boven de Filipijnse Zee op 6 oktober 2009.

Een aantal voorbeelden

Over de jaren heen is er verschillende keren sprake geweest van het Fujiwara-effect in de verschillende bassins ter wereld. Zo versterkten de tropische stormen Helene en Ilsa elkaar in september 1958. In 1985 beïnvloedden zelfs drie verschillende tropische stormen elkaar boven het westelijke deel van de Grote Oceaan!

Het orkaanseizoen van 2005 was er een om niet snel te vergeten. Zo goed als alle op dat moment heersende records sneuvelden. Tijdens een dermate actief stormseizoen was het ook niet verwonderlijk dat het Fujiwara-effect optrad in 2005.

  • Welke soorten wolken zijn er allemaal? Ontdek er meer over met dit boek!

Ook in 2021 is er sprake geweest van het Fujiwara-effect. Dit gebeurde voor de Australische westkust. Tropische stormen Odette en Seroja dansten om elkaar heen. Toen Odette was opgeslokt door Seroja, bewoog de laatste zich in rap tempo naar het zuidwesten. Door de extra kracht die gewonnen was tijdens de Fujiwara-interactie werd Seroja een categorie 3-cycloon (op de Australische schaal), met winden van orkaankracht.

Begin oktober 2021 werd tropische depressie Nando nog opgeslokt door tropische storm Kompasu. Dit gebeurde boven de Filipijnse Zee.

Overigens kan het Fujiwara-effect ook optreden bij “gewone” lagedrukgebieden. Het effect kan optreden als twee grote lagedrukgebieden binnen ongeveer 2000 kilometer van elkaar bestaan.

https://twitter.com/Tara_eric/status/1136044692984991745

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Impact van klimaatverandering

Gletsjers werden opnieuw kleiner in 2024

3 dagen geleden - 6 min. lezen