0

Terwijl de lente op het noordelijk halfrond vordert, neemt de kracht van de zon in het zuidelijk halfrond snel af. Dat betekent anderzijds ook dat zeeën en oceanen daar nu vrij warm zijn. Een ideale voedingsbodem voor tropische cyclonen dus. De laatste week was er vooral ten noordwesten van Australië een piek in de cycloonactiviteit. Lang leek het onzeker wat er zou gaan gebeuren, maar inmiddels heeft tropische cycloon Seroja zijn weg gevonden naar West-Australië.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Seroja veroorzaakte overstromingen in Indonesië

Eerder was Seroja ook al in het nieuws. Op 3 april 2021 werd er voor het eerst melding gemaakt van een lagedrukgebied, ten zuiden van het eiland Timor. Er waren gunstige atmosferische omstandigheden voor groei. Er was namelijk maar weinig windschering. Anderzijds was er wel veel vocht voorhanden. Ook was er voldoende outflow, dat nodig is om de structuur van de cycloon in stand te houden.

Al snel werd door het Indonesische ‘Tropical Cyclone Warning Centre’ de naam Seroja toegekend. Doordat de kern maar heel langzaam bewoog, viel er op 3 en 4 april heel veel regen op Timor en de omringende Indonesische eilanden. Dit zorgde voor veel overstromingen in de nacht voor Pasen.

Door de aanhoudende regenval ontstonden er in de nacht van 4 april overstromingen en aardverschuivingen. Ze kwamen voor veel bewoners onverwacht, waardoor mensen overvallen werden. Mede hierdoor liep het dodental flink op. Het dodental in Indonesië en Oost-Timor staat tot nu toe op 222. Daarmee staat Seroja nu al op plek drie van de dodelijkste tropische cyclonen in de regio Australië.

Tropische cyclonen Seroja en Odette draaiden rond elkaar

Na de verwoestingen in Indonesië en omstreken bewoog Seroja zich naar het zuidwesten op maandag 5 april. De cycloon was inmiddels gegroeid tot een categorie 2 tropische cycloon op de Australische schaal. Dit komt overeen met windkracht 10 of 11 en windstoten van 126 tot 166 km/u. Eenmaal terug op de Indische Oceaan bleek het een drukte van jewelste.

Tropische cycloon Seroja trok verder naar het zuidwesten. Daar was inmiddels ook cycloon Odette tot leven gekomen. Wat dan vaak optreedt, is het Fujiwhara-effect. Twee naderende cyclonen draaien dan om een gemeenschappelijk punt heen dat tussen de twee kernen ligt. Meestal slokt de grotere cycloon de kleinere uiteindelijk op. Dit gebeurde ook bij tropische cycloon Seroja. Tropische cycloon Odette draaide om Seroja heen en verging uiteindelijk.Het Fujiwhara-effect wordt doorgaans moeilijk opgepikt door weermodellen. Om die reden was de verwachting voor tropische cycloon Seroja lang onzeker.

Tropische cycloon Seroja gaat aan land in Australië

Toen Odette was geabsorbeerd door Seroja, bewoog de laatste zich in rap tempo naar het zuidwesten. Door de extra kracht die gewonnen was tijdens de Fujiwhara-interactie werd Seroja een categorie 3-cycloon (op de Australische schaal), met winden van orkaankracht. Op zondag 11 april ging Seroja aan land in West-Australië, vlakbij de stadjes Kalbarri en Geraldton. Dit gebeurde met windsnelheden van 120 km/u en windstoten van zelfs 170 km/u.

Het komt niet vaak voor dat een tropische cycloon zo ver zuidelijk komt in Australië. Uit onderzoek van de James Cook University blijkt dat een cycloon als Seroja ongeveer eens in de 190 jaar voorkomt in die regio. Daarom werden de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen en veel bewoners van Geraldton werden geëvacueerd. Seroja heeft veel huizen verwoest en nog altijd zitten veel huishoudens zonder stroom. Naast de overlast van de wind zorgde ook de regen voor problemen. In Kalbarri viel 100 mm neerslag op een paar uur tijd. Normaal valt er in een hele aprilmaand 19 mm.

Intussen is de storm verder richting het zuidoosten getrokken. Seroja werd in de ochtend van maandag 12 april terug een lagedrukgebied, dat inmiddels het Australische continent heeft verlaten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen