Wat is een retour d’est?
Het sneeuwt momenteel stevig door in de Italiaanse binnenboog van de Alpen. Op bepaalde plaatsen kan tot 1 meter sneeuw vallen. De sneeuwval wordt veroorzaakt door een zogenaamde retour d’est. Maar wat is dat precies? En komt het vaak voor in de Alpen?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de livestreams op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Retour d’est door een klein lagedrukgebied
De situatie van een retour d’est ontstaat vaak in het najaar. Het contrast tussen de koudere bovenluchten en de nog warme Middellandse Zee is dan groot, wat de vorming van een lagedrukgebied bevordert. Vaak stroomt de koude lucht aan de westkant van de Alpen via de Rhône vallei uit over de westelijke Middellandse Zee. De lagedrukgebieden die vervolgens ontstaat zitten dan vaak gevangen tussen hogedrukgebieden, hangen boven de Middellandse Zee en blijven rondtollen. Als dat gebeurt in de Golf van Genua ontstaat een Genualaag en wordt er tegen de wijzers in lange tijd zeer vochtige lucht aangevoerd richting de Alpen.
Een retour d’est, letterlijk vertaald “terugkeer uit het oosten”, is orografische neerslag in de Alpen die ontstaat door een (zuid)oostelijke luchtstroming. De vochtige lucht wordt van over de Po-vlakte (100-200 m hoogte) aangevoerd en op zeer korte tijd gedwongen te stijgen tegen de steile binnenboog van de Alpen, de Italiaanse kant. Daarom is het een voorbeeld van een Südstau.
Waar valt de meeste neerslag?
De meeste neerslag valt steevast in de Italiaanse Alpen, maar ook langs de Franse en Zwitserse kant van de hoofdkam valt er vaak neerslag. Hoe verder naar het westen/noorden, hoe sneller de neerslag wel afneemt. Verder weg blijft het vaak zelfs helemaal droog als gevolg van een föhnwind.
Een echte retour d’est is moeilijk te voorspellen. De exacte positie van het Genualaag is cruciaal aangezien kleine veranderingen in de positie meteen implicaties heeft voor de dominerende windrichting. Hoe meer loodrecht de luchtstroming op de bergen staat, hoe groter de orografische effecten en dus hoe feller de neerslag. Piemonte, Ligurië, zijn steevast regio’s om in de gaten te houden. Hier kan soms 2 meter sneeuw vallen op 24u! Dat zie je nergens anders in de Alpen.
Soms kan het luchtdurkverschil tussen de noordkant (hogedruk) en zuidkant (lagedruk) van de Alpen ook groot genoeg zijn voor een oostelijke luchtstroming. We spreken dan over een “zwakke retour d’est.”
Sneeuwdump in Italië
De Alpen hebben momenteel te maken met een retour d’est. De luchtstroming is vrij oostelijk waardoor de meeste neerslag op de grens van Frankrijk – Italië valt. In Sestrière valt tot 1 meter sneeuw. Dat levert alvast schitterende foto’s op en een goed begin van het winterseizoen. Deze hoeveelheden zullen niet meer verdwijnen voor het einde van de winter.