4 oktober 2021 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Aan de voorzijde van een uitzakkende trog ontstaat er een Genualaag met opstuwing van vochtige luchtmassa’s tegen de zuidkant van de Alpen. Een koufront maakt daarbij de oversteek en doet de sneeuwgrens dalen tot onder 2500 meter. Weermodellen berekenen tot meer dan 200 mm in Lombardije – Piemonte. In de bergen kan lokaal meer dan 50 cm sneeuw vallen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Trog met Genualaag zorgt voor zuidelijke luchtstroming

Een diepe trog passeert over West-Europa. De koude luchtaanvoer vanaf het noorden passeert over de Alpen en boven de relatief warme Middellandse Zee ontstaat een klein afgesnoerd lagedrukgebied boven de Golf van Genua: een Genualaag. Aan de oostkant van dit laag wordt lucht opgestuwd tegen de Alpen. Deze lucht bevat veel vocht (opgepikt boven de Middellandse Zee) en condenseert tot dikke pakketten wolken en neerslag over de Alpen.

Een Genualaag zorgt voor een complexe situatie in de Alpen met veel neerslag en sneeuw. (KNMI)

Hoge neerslagsommen boven de Alpen

Tot en met woensdagmiddag valt er gemiddeld 30-80 mm neerslag in de Alpen. In het noorden van Lombardije en in het noordoosten van Piemonte kunnen de hoeveelheden oplopen tot 100-200 mm en zelfs nog meer. In deze regio is er een reëel gevaar op modderstromen. Dergelijke hoeveelheden kunnen in bepaalde berggebieden immers accumuleren en samenvloeien.

Neerslagsommen die berekend worden kunnen de grens van 200 mm overschrijden in het noorden van Lombardije. (ECMWF)

Sneeuwval in de (hogere) bergen

Neerslag in de bergen, dat levert in het najaar steeds meer sneeuw op. Bij deze situatie ligt de sneeuwgrens initieel nog boven 2500 meter en boven 3000 meter in het noordoosten (sterke föhn!). Maar, met het instromen van koudere lucht op dinsdag – woensdag zakt de sneeuwgrens tot ruim onder 2000 meter. Op woensdag kan het zelfs sneeuwen tot onder de grens van 1500 m. Dat is uiteraard positief nieuws voor de gletsjerskigebieden die komende weken de liften in gang zetten.

In de hogere bergen kunnen de sneeuwhoeveelheden oplopen tot meer dan 50 cm. (Sneeuwhoogte.nl).

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken