12 juni 2020 - 4 min. lezen 160 reacties

Van de schaapscheerderskou in het begin van de week is niets meer te merken. De temperaturen klimmen vlot voorbij de 20 graden, al moeten we daar wel enkele buien met kans op onweer bijnemen. Ook de volgende dagen blijft het eerder warm, maar de kans op een bui met onweer blijft aanwezig. Aangezien het dan eerder om lokale fenomenen gaat, zal niet elke plaats evenveel neerslag krijgen!

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Actueel weer

Op de Europese weerkaart nestelt een lagedrukgebied zich ten westen van Frankrijk. Hierdoor ontstaat in een groot deel van Europa en in de Benelux een stroming uit het zuiden tot zuidoosten. Dit resulteert in maxima die makkelijker voorbij 20 graden klimmen. Daarnaast ligt ook een groot hogedrukbastion boven Scandinavië. Die regio kan dus droog weer verwachten.

Europese weerkaart van GFS met een nadrukkelijk hogedrukgebied boven Scandinavië.

De lucht op het vasteland van Europa is echter deels afkomstig uit de Zwarte Zee waardoor deze met vocht beladen is. Samen met de warmte kunnen onweersbuien dan makkelijk ontstaan. Verschillende verstoringen op het vasteland (lagedrukgebiedjes en convergentiezones) zorgen hier dan voor extra forcering. Met de weinige stroming die er staat op enige hoogte kunnen deze buien lokaal veel neerslag opleveren in het oosten van Europa. In Scandinavië is er duidelijk drogere lucht aanwezig die zuidelijker probeert te trekken (in de vorm van een koufront).

Zeer veel vocht in het oosten van Europa en ook in de Benelux.

Weersverwachting komende dagen

Vooral vandaag (12 juni) en zaterdag verwachten we een vrij grote kans op onweer in de Benelux. Eerst loopt de temperatuur nog aardig op en wordt het warm, de kansen op felle buien met onweer zijn ietwat verschoven naar het oosten, al blijft het nog steeds wat onzeker. Meer hierover en de recentste updates kan je vinden in de reacties op het desbetreffende artikel:

Zondag verloopt in België iets droger, maar in Nederland kunnen nog steeds enkele buien met onweer ontstaan. Ook volgende week lijkt het eerder warm, maar wisselvallig te blijven. Lagedrukgebieden vinden met een vrij zuidelijke straalstroom makkelijk de weg richting de Middellandse Zee. Hierdoor blijft de Benelux vaak in het warme, maar vochtige weer met kans op een bui met onweer. De temperaturen klimmen makkelijk voorbij die grens van 20 graden.

Bemerk ook hoe eigenlijk volledig Oost-Europa in de warme lucht vertoeft. Waar en hoeveel buien er zullen vallen, is nog onzeker, maar we lijken alvast te evolueren naar typisch Belgisch/Nederlands zomerweer!

Lagedrukgebiedje zakt naar Middellandse Zee. Aan de voorzijde zit zachte en onstabiele lucht!

Weerpluimen

Ook beide weerpluimen lijken bovenstaand verhaal te bevestigen. GEFS (Amerikaanse variant) blijft de gehele verwachtingsperiode met temperaturen tussen 20 en 25 graden. Op de dagelijkse gang (opwarming door de zon) ontstaan er dan stapelwolken die uitgroeien tot een bui met eventueel onweer. Dat is ook te zien in de neerslaghoeveelheden die dagelijks een piek vertonen.

De Europese variant (EPS) toont eenzelfde beeld. De temperaturen schommelen tussen 20 en 25 graden zonder al te grote uitschieters. Ook de neerslagkansen zijn bijna dagelijks aanwezig. Dit wijst op een onstabiel weertype met kans op onweer!

Conclusie

De komende dagen blijft het nog onstabiel met kansen op onweer en dit blijft zo nog wel even. Zondag lijkt in België wel droog te verlopen, maar in Nederland niet. Daarna neemt ook in België de kans op onweer opnieuw toe. Vanaf maandag neemt de treksnelheid van de buien af waardoor de neerslaghoeveelheden lokaal sterk kunnen oplopen.

De constante is wel dat het zacht blijft met maxima tussen 20 en 25 graden! Het blijft dus warm, maar met dagelijks kans op onweer! Voor meer details is het de korte termijn modellen afwachten en onze site en sociale media in de gaten houden!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen