22 oktober 2013 - 3 min. lezen 5 reacties

Met een grootschalig lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan wordt ons weerbeeld bepaald door een (straffe) zuidwestelijke stroming. Hierdoor konden we afgelopen nacht profiteren van minima die niet zouden misstaan in de zomerperiode. In Waregem werd het bijvoorbeeld niet kouder dan 15.7°C. In Maastricht (NED) werd het minimaal 15.9°C. Straffe cijfers als je het mij vraagt! Bekijk de actuele temperatuur in België en Nederland!

Erg zacht en zelfs onweerachtig

De reden waarom het zo zacht (warm) kan worden in het westen van Europa is de sterk zuidelijke tot zuidwestelijke luchtstroming. Zo stijgt op 850 hPa (1499 m) de temperatuur tot 10 – 12 graden. Later vanmiddag kan het boven het zuidoosten van de Benelux zelfs tijdelijk tot 13 – 14 graden pieken!

zacht oktober 2013

In de zomerperiode (juli – augustus) mag je hier 15°C bij optellen om de waarde in thermometerhut  te weten. Dat zou ons dan maxima moeten opleveren tussen 25 en 30 graden..

Wederom kans op dynamische buien

Zondag hadden we een gelijkaardige situatie te pakken zoals dat vanmiddag – vanavond het geval is. Een sterke straalstroom op 300 hPa (windsnelheden tot 140 – 160 km/h) en een aanwezigheid van CAPE. Deze explosieve cocktail werd extra in de verf gezet door windschering. Vandaag zien we deze waardes opnieuw verschijnen, hetzij de CAPE heel wat lager ligt en de voeding voor onweersbuien wat kan tegenwerken.

De meeste CAPE wordt berekend over het centrum en zuidoosten van de Benelux. Daar wordt het al snel onweerachtig en kan de overlap tussen alle parameters opnieuw enkele low topped supercells genereren. Windhozen zijn door het lage LCL niveau niet uitgesloten in deze regio! Behoorlijk onweerachtig natuurlijk!

Boven het westen verwacht ik vanaf de middag enkele buien. Deze zijn verbonden aan het koufront dat vanaf de kust onze regio probeert te veroveren. Onweer verwacht ik niet meteen voor deze regio, al is het toch even opletten, want de straalstroom ligt in die omgeving iets beter. Een dubbeltje op zijn kant!

Grosso modo zijn de grootste kansen op dynamische buien (supercells) aanwezig over de hele Benelux met een voorkeur voor een zone net voor het koufront uit. Daar wordt de hoogste overlap tussen windschering en onstabiliteit berekend. Op en na het koufront voorzie ik weinig activiteit. De doortocht daarvan lijkt geruisloos te verlopen. De buien worden allemaal geforceerd door dynamische triggering en niet vanaf de grond. U kan een supercell onderscheppen wanneer u sterke contouren ziet verschijnen bij het ontstaan van een bui.

Later toenemende kans op een storm

Het is allemaal nog wat koffiedik kijken, maar de kansen op stormweer nemen vanaf het weekend en vooral daarna opnieuw toe. De zonale luchtstroming gaat gepaard met een strakke straalstroom uit westelijke richtingen. Hierdoor diepen kleine depressies heel snel uit en worden ze netjes afgezet in het westen van Europa. Onderstaande kaart bewijst dat fenomeen en geldt voor 28 oktober 2013.

storm oktober 2013

Delen


Verder lezen

Alles bekijken