Onweer op zondag
In de luchtsoort die onderweg boven Frankrijk onstabiel van aard wordt, gaan zich buien manifesteren. De eerste regenzone die we mogen verwelkomen is deze van zaterdagnamiddag. Weermodellen berekenen op dit moment de meeste neerslag boven het westen van België en Nederland (2-5 mm). Aangezien het hier om buien gaat, kan dat plaatselijk meer of minder zijn. Een lokale donderklap is niet uit te sluiten. Ook op zondag is er kans op onweer.
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit op de voet via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Erg zuidelijke straalstroom
Wie onze Facebookpagina iedere dag in de gaten houdt, heeft dit kaartje al zien voorbij komen. Het is de luchtdruksituatie op 500 hPa (5.5km) waarbij de positie van de straalstroom meteen in het oog springt. Door de erg zuidelijke variant van deze krachtige luchtstroom worden depressies netjes afgezet in het zuidwesten van Europa.
Aan de voorzijde wordt warme lucht uit het noorden van Afrika naar het noordoosten van Europa gestuwd. De gebieden in de Middellandse Zee kunnen dus zeker nog enkele dagen genieten van een Indian Summer (nazomer).
Wist u dit: enkele dagen geleden werd het in het zuidoosten van Spanje (omgeving Alicante) nog ruim 35°C. Behoorlijk frappant als je weet dat de eigenlijke zomerperiode al enkele weken achter onze rug ligt.
- Bekijk de actuele temperaturen in Europa
Onweer op zondag (evt. dynamisch)
Het lijkt precies of de onweerliefhebbers in een diepe winterslaap zijn gevallen. De huidige set aan weerkaarten laat immers een boeiende setting zien voor zondagnamiddag. Wij zijn er dan ook als de kippen bij om u de laatste weerdata mee te geven ;-).
We profiteren morgen van een straffe zuidwestelijke stroming. Zowel op grondniveau (10 m) als op 850 hPa (1499 m). Zo waait er morgennamiddag een stormachtige wind op dat laatste niveau (9 beaufort) met de extra hulp van de straalstroom. Diverse weermodellen berekenen onweersbuien die van deze gunstige dynamische setting zullen profiteren. U hoort het al, de kans op dynamisch onweer met eventuele windverschijnselen is aanwezig.
De meeste kans op onweer is gereserveerd voor de namiddagperiode. Dan halen we het maximale uit de 2m temperatuur en wordt het verschil met de bovenlucht het grootst (ongeveer 40°C). Tegelijkertijd ligt er een veld met CAPE (voeding voor onweer) boven de Benelux die maximaal 700 tot 800 J/KG bereikt. Dit is ruim voldoende om felle buien te veroorzaken met alles erop en eraan.
Uitgelichte afbeelding: Xavier Delorme