Onweer op zondag

Ons West-Europees weerbeeld wordt de komende 24 tot 48 uur nog steeds bepaald door een grootschalig lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Aan de voorzijde van dat systeem worden grote hoeveelheden ‘warme’ lucht naar het noorden van Europa gestuwd. Zo stijgt de temperatuur op 850 hPa in onze omgeving morgen tot 8°C. Later volgende week kan dat zelfs nog wat meer worden (10 tot 11°C). In de zomerperiode mag je hier 15°C bij optellen en dan weet je meteen dat we recht zouden hebben op 25 tot 26°C.

In deze luchtsoort die onderweg boven Frankrijk onstabiel van aard wordt, gaan zich buien manifesteren. De eerste regenzone die we mogen verwelkomen is deze van zaterdagnamiddag. Weermodellen berekenen op dit moment de meeste neerslag boven het westen van België en Nederland (2-5 mm). Aangezien het hier om buien gaat, kan dat plaatselijk meer of minder zijn. Een lokale donderklap is niet uit te sluiten.

Erg zuidelijke straalstroom

Wie onze Facebookpagina (Noodweer Benelux) iedere dag in de gaten houdt, heeft dit kaartje al zien voorbij komen. Het is de luchtdruksituatie op 500 hPa (5.5km) waarbij de positie van de straalstroom meteen in het oog springt. Door de erg zuidelijke variant van deze krachtige luchtstroom worden depressies netjes afgezet in het zuidwesten van Europa. Aan de voorzijde wordt warme lucht uit het noorden van Afrika naar het noordoosten van Europa gestuwd. De gebieden in de Middellandse Zee kunnen dus zeker nog enkele dagen genieten van een Indian Summer (nazomertje).

zuidelijke straalstroom

Wist u dit: enkele dagen geleden werd het in het zuidoosten van Spanje (omgeving Alicante) nog ruim 35°C. Behoorlijk frappant als je weet dat de eigenlijke zomerperiode al enkele weken achter onze rug ligt.

Bekijk de actuele temperaturen in Europa op onze website !

Onweer op zondag (evt. dynamisch)

Het lijkt precies of de onweerliefhebbers in een diepe winterslaap zijn gevallen. De huidige set aan weerkaarten laat immers een boeiende setting zien voor zondagnamiddag. Wij zijn er dan ook als de kippen bij om u de laatste weerdata mee te geven ;-).

We profiteren morgen van een straffe zuidwestelijke stroming. Zowel op grondniveau (10 m) als op 850 hPa (1499 m). Zo waait er morgennamiddag een stormachtige wind op dat laatste niveau (9 beaufort) met de extra hulp van de straalstroom. Er worden door diverse weermodellen onweersbuien gesuggereerd die van deze gunstige dynamische setting zullen profiteren. U hoort het al, de kans op dynamisch onweer met eventuele windverschijnselen is aanwezig.

onweer op zondag

De meeste kans op onweer is gereserveerd voor de namiddagperiode. Dan halen we het maximale uit de 2m temperatuur en wordt het verschil met de bovenlucht het grootst (ongeveer 40°C). Tegelijkertijd ligt er een veld met CAPE (voeding voor onweer) boven de Benelux die maximaal 700 tot 800 J/KG bereikt. Dit is ruim voldoende om felle buien te veroorzaken met alles erop en eraan.

Bron uitgelichte afbeelding: Xavier Delorme