5

Ieder jaar wordt er veel over geschreven in de media en levert het vaak pittige discussies op. Krijgen we een groene of een witte Kerst? In het jaar 2021 is de kans op een witte Kerst geen 0% en dat kunnen we toeschrijven aan de luchtdrukpatronen die zich momenteel gunstig ontwikkelen. Factoren zoals de convectie nabij Indonesië (MJO), de poolwervel en de uitstroom van koude lucht richting het oosten van Europa zijn maar enkele parameters die wilde weerkaarten kunnen veroorzaken. Als deze wilde weerkaarten komende dagen naar voor blijven komen, groeit de kans op sneeuw en vrieskou tijdens de feestdagen. Tijd voor een uitgebreide weersverwachting.

Hoe zeldzaam is een witte Kerst?

Voor sneeuw en vrieskou tijdens Kerstmis moeten alle puzzelstukjes goed vallen. Daarom is een weersverwachting voor de feestdagen altijd erg precair om te maken door weerdiensten. Wij baseren ons met dit artikel op de laatste set weerkaarten die beschikbaar zijn op 12 december 2021. Onderaan dit artikel blijven we jullie updaten met de kansverwachting voor een witte of groene Kerst in 2021.

Veel mensen verlangen vaak naar sneeuw en vrieskou tijdens de feestdagen

Feit is dat een winters weerbeeld tijdens Kerstmis eerder uitzonderlijk is dan de regel. Dat heeft te maken met de ligging van de Benelux. We bevinden ons dichtbij de Atlantische Oceaan waardoor de invloed van een maritieme en dus ook zachte luchtsoort altijd een stuk meer kans van slagen heeft dan de invloed van koude continentale lucht vanaf het oosten van Europa. De oorzaak voor de aanvoer van deze zachte lucht vinden we vaak bij de straalstroom.

Definitie van een witte Kerst

Het is eerst en vooral belangrijk om te begrijpen wanneer we spreken van een witte Kerst. Hiervoor hanteert België andere spelregels dan Nederland. Voor België moet er tijdens 1e kerstdag een gesloten sneeuwdek zijn in Ukkel terwijl in Nederland een gesloten sneeuwdek aanwezig moet zijn op 1e en 2e kerstdag voor de omgeving van De Bilt. Als er dus sneeuw ligt op een andere plaats in de Benelux en niet boven Ukkel of De Bilt kunnen we niet spreken van een witte Kerst. Een belangrijke nuance voor bijvoorbeeld mensen die wonen in de Ardennen.

België heeft sinds 1906 enkele jaren extra met een witte Kerst volgens de definitie.

Winterse Kerst in 2021?

Halen we de meest recente weerkaarten erbij, dan zien we interessante signalen tijdens de feestdagen. Een hogedrukgebied ontwikkelt zich volgens het Amerikaans weermodel over West-Europa met aanpunting richting IJsland. Op die manier kunnen ijskoude luchtmassa’s vanuit het noorden van Europa naar het zuiden vloeien. Het grote voordeel van deze ontwikkeling in de weerkaarten is dat er veel kou beschikbaar is ten oosten van de Benelux. Eénmaal de wind uit die richting gaat waaien, kan het met een afkoeling snel gaan!

Weermodellen berekenen een stevige blokkade boven het UK op 18 december 2021
Op 19 december 2021 zien we de blokkade aanpunten met IJsland. Aan de oostelijke flank vloeien erg koude luchtmassa’s naar het oosten van Europa. De brongebieden koelen fors af!
Op kerstavond zien we de Atlantische Oceaan geblokkeerd worden door meerdere kernen van hogedruk. Aan de oostelijke flank van deze hogedrukgebieden bevindt zich erg koude lucht. De winter zit dichtbij!

Kans op sneeuw tijdens Kerstmis?

Meteorologen kunnen op basis van de weermodellen ook de neerslagsoort gaan voorspellen. Als weerdienst zijn we op dit moment bijzonder voorzichtig om de effectieve sneeuwkans te gaan verwachten? We moeten hiervoor nog enkele dagen wachten en kijken of de winterse trend in de weermodellen steun krijgt. Bijkomend probleem met continentale lucht uit Oost-Europa is dat deze traditioneel weinig vocht bevat en vooral de kans op ijsdagen doet stijgen. De hoeveelheid sneeuw met deze weerkaarten is eerder beperkt maar niet uitgesloten als er zich een kleinschalig lagedrukgebied vanuit Duitsland naar het westen verplaatst.

Gaat er sneeuw vallen tijdens Kerst? Hou de updates onder dit artikel in de gaten!

Sneeuwvlokjes tijdens kerstavond of Kerstmis geven een bijzonder idyllisch beeld!

Sommige links bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken