4 december 2021 - 2 min. lezen
1 reacties 1

Liefhebbers van spectaculaire momenten kijken meermaals in het jaar uit naar verschillende meteorenzwermen. De Aarde passeert in haar baan rond de zon vaak door een wolk van stofdeeltjes waardoor sommige momenten in het jaar zich uitstekend lenen om meteoren te spotten. Ook in de maand december loont het opnieuw om naar de nachthemel te kijken. De sterrenregen Geminiden is op komst.

Oorsprong sterrenregen Geminiden?

De Geminiden kennen hun oorsprong van de planetoïde Phaeton. Het zou gaan om een uitgedoofde komeet die in 1983 werd ontdek door het IRAS (Infrared Astronomical Satellite). Deze satelliet bleef 10 maanden in werking en kon drie nieuwe planetoïden dtecteren.

Waarnemer spot vallende sterren aan de nachthemel.

Waarom vallende sterren?

In de volksmond wordt nogal snel gesproken over vallende sterren. Meteoren branden namelijk snel op in de atmosfeer van de Aarde en veroorzaken lichtflitsen. Het zijn dus geen echte ‘vallende’ sterren die we spotten aan de nachthemel, maar kleine gruisdeeltjes die bijzonder snel opbranden in de atmosfeer en gaan gloeien.

Wanneer kan ik de Geminiden het best zien?

Volgens de meest recente gegevens kunnen we de Geminiden het best spotten in het 2e deel van de nacht van 13 op 14 december. De negatieve effecten van veel maanlicht verdwijnen dan. Op een gegeven moment kunnen er tot 100 vallende sterren te spotten zijn per uur! Het moment om een belangrijke wens te doen.

Als bijkomende tip geven we graag mee dat de Geminiden het best te zien zijn bij een hoogte van 50 tot 65 graden. Hoe hoger, hoe beter de meteoren te zien moeten zijn. Je kijkt best in zuidwestelijke richting.

Weersverwachting tijdens sterrenregen

Het weerbericht voor het spotten van meteoren is bijzonder belangrijk. Zo mag er liefst niet te veel invloed zijn van de maan om de vallende sterren te kunnen spotten en moeten we ook rekening houden met lichtvervuiling die de zichtbaarheid ernstig kan schaden. Als laatste, en misschien belangrijkste parameter, moet ook de hoeveelheid bewolking zo laag mogelijk blijven. Wie wil weten of er opklaringen zullen zijn tijdens de sterrenregen, kunnen ons weerbericht voor quasi iedere locatie in de Benelux gebruiken.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen