16 augustus 2014 - 2 min. lezen 1 reacties

Restanten van ‘Bertha’ hebben serieuze breuken geslagen in het Europees bolwerk van tropische hitte. Het lijkt er zelfs op dat we na het weekend een vrij zeldzame luchtsoort op bezoek krijgen. Via een lagedrukgebied dat zich gaat installeren ter hoogte van Denemarken wordt polaire lucht uit het hoge noorden naar de Benelux getransporteerd (in de meteorologie heet dit advecteren). Met de warme Noordzee (op dit moment langs de Belgische en Nederlandse kust gemakkelijk 20 graden) gaat dat zware buien opleveren.

Polaire luchtsoort maakt komaf met zomer

Vergeet de zomer anno 2014 nu maar want het komt deze maand niet meer goed. Op de Atlantische Oceaan zien we namelijk een totale blokkering van het weerbeeld ontstaan met een straalstroom die vaak meandert uit (noord)westelijke richtingen. Een depressiekern amuseert zich daardoor boven het noorden van Europa en stuurt geregeld felle regenbuien onze kanten uit.

Op onderstaande weerkaart zien we de situatie heel goed geschetst. We zien een depressie welke een glijbaan van buien creëert uit het hoge Noorden. De blauwe en later gele kleuren wijzen op een sterk windveld uit noordelijke richtingen… Brrr.

luchtsoort uit de noordpool

Zware buien met onweer

Doordat we heel lange tijd iets hogere temperaturen dan normaal hebben gekregen (8 maanden lang) is het Noordzeewater aardig opgewarmd. Wanneer koelere lucht in de hoogte (op 5.5 km) over dit wateroppervlak strijkt ontstaat een verticaal temperatuurcontrast met de fameuze zware buien vanuit het noorden. Exemplaren die gepaard gaan met onweer en hagel vallen niet uit te sluiten. Hou de berichtgeving de komende dagen extra in de gaten via de Facebookpagina NoodweerBenelux.

Wat mag ik thuis verwachten?

Nog steeds krijgen we heel wat vragen over lokale weersvoorspellingen. Hiervoor hebben we een tijdje geleden een oplossing bedacht. Onze samenwerking met EWN resulteert in een weerpagina die meer dan 800.000 locaties in Europa kan opvragen. Er zijn voorspellingen per uur en per 7 dagen mogelijk. En voor wie dat allemaal nog maar wat magertjes klinkt, kan u zelf het weer voorspellen aan de hand van de weerkaarten. Meer informatie over het weer op uw locatie.

De winterverwachting 2014-2015

Binnenkort kan u op onze website opnieuw een vooruitblik lezen met de winterkansen voor 2014-2015. Hou onze website en blog dus goed in de gaten. Sinds enkele dagen staat onze winterverwachting voor 2015 te lezen op onze website. Daarom kiezen we voor een gemiddeld normale winter met de nodige sneeuwdagen. Extremen zie ik niet meteen in de langetermijnprognoses opduiken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen