20 januari 2016 - 4 min. lezen 3 reacties

De winterprik die momenteel heerst in grote delen van Europa laat natuurlijk ook de Alpen niet ongemoeid. Er is de afgelopen tijd veel verse sneeuw gevallen. De seizoenstart is dramatisch begonnen, maar inmiddels ligt er door de verse sneeuw overal weer een wit tapijt. Zo is de sneeuwsituatie in de Alpen nu echt wel weer op niveau en zelfs bij onze oosterburen ligt het wintersportgebied in het Sauerland er tip top bij. Wat is de weersverwachting de komende dagen in deze gebieden?

Veel sneeuw en tot het weekend zeer koud in het Sauerland

Wintercondities in optima forma. Een prachtige zonsopkomst met strenge vorst waarbij de sneeuwkanonnen het maximale aan sneeuwverwerking kunnen doen. Op de meeste pistes ligt nu 30 tot 45 cm sneeuw. Door de lage temperaturen en de vers gevallen natuursneeuw zijn de condities echt zeer goed te noemen.

Waarom dan nog kunstsneeuw opspuiten zou u denken in deze situatie? Dat is namelijk erg belangrijk voor de rest van het seizoen. Hoe beter en compacter de onderlaag, hoe sterker deze eventuele dooi aankan. Een goede onderlaag is dus het halve werk.

Woensdag en in de loop van het weekend kans op verse sneeuw

Wie wil gaan skiën in het Sauerland (Duitsland) en van de schitterende omstandigheden wil profiteren, kan het beste nog voor dit weekend gaan. Woensdag wordt er wat verse sneeuw verwacht (2 tot 5 cm) en op zaterdag en/of zondag trekt een dooifront, precies in het weekend, deze regio binnen. Een slechtere timing is niet te bedenken.

Iso-o graden
Sterke WAA (groene kleur op de kaart) dringt op naar het Sauerland vanaf het zuidwesten. Het 0 graden niveau komt zondag dan ook boven de 800 meter hoogte te liggen waardoor de dooi geleidelijk intreedt. Hoewel de termijn nog wat ver weg is, zien we deze optie toch vaak terugkeren in de weermodellen.

Met de huidige weerkaarten dooit het op zaterdag nog nauwelijks, maar op zondag moeten we er dan toch echt aan gaan geloven. Donderdag en vrijdag zijn overigens prima winterdagen met veel zon en maxima ruim onder het vriespunt. Onderaan dit artikel houden we met updates bij hoe de situatie zich precies zal evalueren. Houdt u trouwens rekening met extra drukte op de lokale wegen richting de wintersportgebieden? De reistijd zal zeker op zaterdag en zondag langer zijn dan normaal.

Verse sneeuw in de Alpen

De sneeuwsituatie in de Alpenlanden is een flink stuk verbeterd de afgelopen dagen. In vrijwel alle gebieden zijn er prima wintersportmogelijkheden. Komende dagen zijn het droogst door een opbouwend hogedrukgebied op het continent. Eerst bevinden de Alpen zich nog in een zeer koude luchtsoort met strenge tot zeer strenge vorst. Tegen het weekeinde gaat de vorstgrens vanuit het westen geleidelijk stijgen. Het eerst in Frankrijk.

Ensembles Franse Alpen

Ensembles Franse Alpen
De ensembles van het Amerikaans weermodel tonen een geleidelijke stijging van de temperatuur in de (Franse) Alpen. Neerslag wordt er nauwelijks berekend. Een sterk hogedrukgebied is de komende dagen heer en meester.

De ensembles voor de Franse Alpen zijn zeer overtuigend. Zo zien we slechts sporadisch enige neerslag berekend, wat duidt op een invloedrijk hogedrukgebied. De temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte) gaat geleidelijk wel omhoog zodat de vorstgrens sterk gaat stijgen. Dit is eigenlijk helemaal niet zo’n ramp omdat er niet of nauwelijks regen in de verwachting zit.

Een inversie kan de temperatuur ook laag houden en in de nachten kan het met de aanwezige sneeuw toch flink afkoelen. Onder het hogedrukgebied zijn de dauwpunttemperaturen vaak laag. Bij een laag dauwpunt is er nauwelijks afsmelt van een sneeuwlaag, we spreken dan namelijk van sublimatie.

Grotere afsmelt tijdens dooi, zien we vaker bij aanwezigheid van vochtigere lucht en een bewolkte hemel. De dauwpunttemperatuur ligt dan namelijk hoger. De zon zal nu nog voor weinig afsmelt zorgen. Komen we later in het seizoen, dan moet daar ook rekening mee gehouden gaan worden. Ook het beschermen tegen zonnebrand is erg belangrijk. Sneeuw reflecteert de zon namelijk enorm waarbij de huid zonder bescherming extreem kan verbranden en beschadigen!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken