30 oktober 2020 - 4 min. lezen
202 reacties 202

De eerste dagen van november zullen wisselvallig en zeer zacht verlopen met regelmatig regen. In de loop van volgende week zal een hogedrukgebied zich opbouwen en evolueren we naar een droog weertype. Het wordt dan wel even gevoelig frisser, met vooral ook frisse nachten. Krijgen we volgende week op grote schaal de eerste nachtvorst van dit seizoen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wisselvallig en zacht herfstweer

De komende dagen blijven we onder invloed van een zuidwestelijke luchtstroming. Vanuit die hoek wordt zachte lucht aangevoerd naar de Benelux. Maandag bereiken we een thermisch hoogtepunt, met dan regionaal 20°C. Daarmee zal het ruim 8°C te warm zijn voor deze tijd van het jaar!

Onder invloed van een hogedrukrug wordt het mooi weer op zaterdag. In de loop van de dag schuift de rug op naar het oosten en schuift een hoogtetrog dichterbij. Een daaraan verbonden koufront trekt dan ‘s avonds en ‘s nachts over de Benelux.

Droge en zachte zaterdag

Onder invloed van een mobiele hogedrukwig blijft het zaterdag een groot deel van de dag droog met mooie zonnige perioden. In de loop van de dag verzwakt de invloed van de hogedrukrug en neemt vervolgens de bewolking toe op nadering van een koufront. Tegen de avond passeert het front van west naar oost en gaat het regenen vanaf het westen. Er staat daarbij soms een vrij krachtige zuidwestenwind. De wind voert zachte lucht aan, met maxima tussen 15 en lokaal 17°C.

Zaterdag verloopt droog en zacht, met maxima tussen 15 en 17°C op de meeste plaatsen.

Zondag en maandag wisselvallig en zacht

Vanaf zondag komt de straalstroom volop op gang en evolueren we naar een sterk wisselvallig weertype. In het kielzog van de straalstroom passeren zondag en maandag enkele regenzones en ook de wind blijft vrij stevig doorwaaien uit het zuidwesten. Vooral op maandag wordt het zeer zacht, met dan temperaturen die vlot richting 19-20°C kunnen klimmen. De novembermaand start dus wisselvallig maar zacht.

Begin volgende week ligt de straalstroom in onze buurt en mogen we vaak wisselvallig en zacht weer verwachten met vaak regen.

Geleidelijk droog en koeler

Polaire buien op dinsdag en woensdag

Dinsdag en woensdag worden twee overgangsdagen. We liggen dan in een dal van de straalstroom, en vertoeven in een maritiem polaire luchtmassa met koude bovenluchten. In een noordwestelijke glijbaan van polaire lucht kunnen enkele troglijntjes overtrekken. In contrast met het warme zeewater zal dat vooral in de kustgebieden nog voor wat buiigheid zorgen. De temperaturen zetten een forse stap terug i.v.m. maandag.

Droog en fris herfstweer met koude nachten

Vanaf woensdag en zeker in het tweede deel van de week bouwt een stevige rug van hogedruk zich op en evolueren we naar een droog herfstweertje. De lucht komt aanvankelijk wel nog uit het noorden tot noordoosten, waardoor de temperaturen een pak lager uitkomen vergeleken met het begin van de week. Later op de week evolueren we opnieuw naar normalere temperaturen tussen 10 en 12°C.

Daarna zou het opnieuw zachter kunnen worden als de as van het hogedrukgebied zou kantelen en de luchtstroming naar het zuiden kan draaien. Die trend moet evenwel nog bevestigd worden de komende dagen.

Donderdag bouwt een stevig hogedrukgebied zich op boven onze contreien. Het wordt dan droog met een rustig, maar koel herfstweertje.

Temperatuurpluim

Onder invloed van brede opklaringen zal het ‘s nachts ook goed kunnen afkoelen. ‘s Ochtends kunnen door de rustige condities makkelijk nevel en mist/hardnekkig ochtendgrijs ontstaan. Tegen het einde van de week flirten de minima geleidelijk zelfs met het vriespunt. Krijgen we de eerste nachtvorst van dit seizoen?

wisselvallig en zacht
Na een wisselvallig en zacht weekeinde evolueren we geleidelijk naar droog en koel weer. Later zou het terug wat zachter kunnen worden als de as van het hogedrukgebied kantelt en de luchtstroming zuidelijker wordt.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

18 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen