23 juni 2013 - 4 min. lezen 0 reacties

Wat kunnen we vertellen over maandag, dinsdag en woensdag eerder deze week? Voor mijn part een heel groot en log boek, maar daar zal ik jullie niet mee lastigvallen. In dit artikel kom je mijn visie te weten over het uitblijven van het onweer en de logisch volgende ‘flop’ voor een groot stuk van de Benelux. Kwaad zijn op weerdiensten en/of anderen kan hierbij niet, want iedereen had weldegelijk de risico’s bestudeerd met een worst case scenario tot gevolg.

Onweer getriggerd door temperatuur

Het onweer dat moest ontstaan op maandag en de dagen daarna werd voornamelijk geïnitieerd door een hoge 2 m temperatuur en een hoog dauwpunt. Zo berekende GFS (Amerikaans weermodel) voor die 72 uur een dauwpunt van minstens 18°C of meer. Samenhangend daarmee kregen we een monstercape boven onze regio die fluctueerde tussen 2000 en 3500 j/kg.

Best impressionante waardes als je het vergelijk met Tornado Alley (USA) waarin ze soms tot 6000 – 7000 j/kg bereiken. U begrijpt dat dat voor onze standaarden dus ook al heel wat latente onstabiliteit was.

Samenhangende met de grote onstabiliteit op de 3-daagse was er ook wat windschering aanwezig door een zwakke straalstroom boven het westen van Europa. Ingrediënten die ervoor konden zorgen dat buien boven België en Nederland al gauw supercells werden.

Helaas draaide het voor veel stormjagers, liefhebbers van onweer en weeramateurs anders uit. Voor anderen was het dan weer positief, want meestal kan dergelijk onweer heel wat schade opleveren. Dat zien we liever NIET gebeuren !

Onweders in beeld

Om het één en het ander uit te klaren zijn satellietbeelden van goud waard. Onderstaande beelden brengen de onweders in beeld van woensdag 19 juni 2013. De onstabiliteit werd uit onze regio gezogen en opgenomen boven Frankrijk. Dat resulteerde daar in grote complexen met onweders. We geven hieraan de term ‘MCS’ in de meteorologie.

Voordeel van zo’n complex is dat ze ter plaatse vaak gepaard gaan met een hoge bliksemactiviteit, veel neerslag en soms grote hagelstenen (voor de liefhebbers van extreem weer). De nadelen zijn dan weer dat de buien zich breed gaan uitsmeren in de troposfeer. De thermische opwarming door de zon wordt dan grotendeels teniet gedaan. Minder warm = minder CAPE = minder kans op explosieve onweersbuien. Dat werd het issue van deze 3-daagse…

pannenkoek MCS onweer
Een klassiek voorbeeld van een onweer in de vorm van een ‘ploffer’ of een ‘pannenkoek’.

In de ochtendperiode werd België (vooral het zuidoosten) geplaagd met zo’n complex of MCS. Eerder in de ochtend was deze klonter aan buien verantwoordelijk voor zware hagel en flinke bliksemactiviteit boven de streek van Reims. In de namiddag doofde het systeem uit (wordt voornamelijk gevoed door warme lucht op grotere hoogte en niet door een hoge 2m temperatuur).

In de late namiddag klaarde het sterk op om vanaf 16:30 opnieuw te resulteren in zware ‘pannenkoeken’ boven centraal en Noord – Frankrijk. Deze restanten kwamen verzwakt over onze omgeving te liggen met een directe reductie van onstabiliteit, temperatuur en kansen op onweer.

Waarschuwing actief

Deze soort cases zijn best vrij spectaculair om in detail te bekijken. Waarom en hoe is het fout gelopen. Waren er meerdere ingrediënten in de weerkunde die het lieten afweten etc … Ondanks deze vragen zijn we bij noodweer.be toch heel tevreden met de waarschuwing die we hebben vrijgegeven op maandag 17 juni 2013.

Daarin kozen wij voor een 75% kans op zwaar onweer in het westen van België en 95% kans op zwaar onweer in het centrum en oosten van het land. Dit impliceert dus GEEN 95% zekerheid op dergelijke buien, maar een kans. Voor sommige onder de lezers heel belangrijk om te weten en de weerkaarten in het vervolg te interpreteren.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen