20 mei 2019 - 2 min. lezen 22 reacties

Vandaag is er een HIGH risk actief boven Tornado Alley. Concreet betekent dit een significante kans op forse onweersbuien met alles erop en eraan. Vooral de regio rond Oklahoma en Texas moet rekening houden met ‘Severe Weather’ van de hoogste graad. Stormjagers zijn op dit moment actief in de regio om de onweersbuien met tornado’s en indrukwekkende wolkenformaties te volgen.

Onderaan dit artikel kan je handige linkjes/livestreams vinden

Severe outbreak van tornado’s

Wat deze set-up zo ‘interessant’ maakt is de hoeveelheid windschering in de onderste luchtlaag van de atmosfeer. Zo meten we bijna een verschil van 100 km/u tussen grondniveau en de wind op enige hoogte. Niet alleen de snelheid maar ook de mate waarin de wind varieert op diverse luchtlagen is belangrijk voor het ontstaan van zogenaamde supercells. Klassiek is de setting in het noorden van Amerika bijna perfect opgezet voor het genereren van zware buien.

HIGH risk over de staten Kansas, Missouri, Arkansas, Texas en Oklahoma. Traditioneel de regio’s waar het iedere lente van een nieuw jaar flink prijs kan zijn. 

Timing van de onweersbuien

Dankzij de tijdzones loopt het Amerikaans uur zo’n 7 uur vertraging op tegenover de tijdzone in de Benelux. Dat betekent dat de echt zware onweersbuien zich op dit moment (tussen 20:00 en 21:00) vormen. In Amerika is het dan net na de middag (13:00). De combinatie tussen onstabiliteit en windschering neemt deze namiddag verder toe boven de staten Oklahoma en Texas met later op de dag mogelijk een flinke onweercluster (MCS).

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken