Extra weerbulletin onweer
Het weerbericht voor komende dagen inclusief de laatste weermodellen laten een potentieel gevaarlijke situatie genereren over grote delen van de Benelux. De actuele neerslagradar laat een buiencomplex (type: multicell) zien ter hoogte van de provincie Namen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit complex nog ietwat gaan activeren en richting het noorden tot noordoosten trekken met flinke buien en onweders. In dit extra weerbulletin bespreken we de kansen op onweer.
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit op de voet via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Tijdens de doortocht van dit complex is hagel niet uitgesloten en aan de voorzijde ervan kunnen de windstoten tijdelijk pieken. Echter, het ‘gevaar’ zit hem nu nog steeds boven Frankrijk (westen van Parijs)..
UPdate weerbulletin onweer 19:00: een soort van MCS trekt op dit moment over het westen van België. Vooral centraal in West-Vlaanderen valt er veel neerslag en wordt er onweer gesignaleerd. Vanavond en vannacht berekenen de weermodellen nog steeds flink wat neerslag en dat zou kunnen wijzen op een grootschalig onweercomplex dat vanuit Frankrijk nog moet beginnen aan de oversteek.
Op dit moment worden in de buiencomplexen aldaar hagelstenen gerapporteerd met een diameter van 5 cm en heel veel neerslag. Het is dus zeker nog niet voorbij (herinner u ook 25/26 mei 2009 met de supercell rond middernacht).
* update weerbulletin onweer 16:20: diverse cellen met onweer bevinden zich nu in een warme en onstabiele sector ten westen van Parijs. Deze kunnen zich de komende uren gaan vermenigvuldigen en gaan klonteren tot een MCS. De radarbeelden en satellietbeelden omstreeks 16:15 tonen dit verschijnsel mooi aan. De komende uren wordt het dus opletten geblazen.
Weerbulletin onweer vandaag
Komende uren zal zich daar namelijk volgens diverse weermodellen waaronder GFS, UKMO en WRF een nieuw en intens buiencomplex ontwikkelen (of beter gezegd: ontploffen). Zo’n gestructureerd ding met diverse onweersbuien noemen we in de meteorologie een MCS (Mesoscale Convective System).
Typisch voor dergelijke clusters zijn hoge bliksemactiviteit, overvloedige neerslag en eventueel hagel in de kop van het complex. De laatste radarbeelden tonen in deze zone (westen van Parijs) enkele opklaringen waardoor het in die omgeving blijft opwarmen.
In de late namiddag verwacht ik dan ook een snelle initiatie van buien met algauw klontering van de diverse cellen.
Supercells (met wind en/of hagelschade) lijken mij vandaag eerder een zeldzaamheid. Maar indien ze voorkomen zullen ze net voor het complex ontstaan of aan de oostelijke zijde. Het gevaar zal echter meer loeren in de hevige windstoten (80-90 km/h) aan de voorzijde van een georganiseerd buiensysteem. Tevens laat het Amerikaanse weermodel neerslaghoeveelheden tot 40 l/m² suggereren boven het westen en centrale deel van de Benelux. Wateroverlast en eventuele windschade zijn dus de grootste risico’s vanmiddag.
Daarom een code HIGH voor het westen en centrum van België en een code HIGH + voor het oostelijk deel (thermisch interessanter, maar minder dynamiek in de atmosfeer).
Bron kaartje: meteox.com